1995 var året då Internet blev en affär för JNT. Om än till en början en mycket liten sådan.
1995 var också året då Finland blev medlem i Europeiska unionen, tillsammans med Sverige och Österrike.
För JNT:s del inleddes året med beskedet att resultatet för 1994 blivit betydligt bättre än förväntat. Omsättningen ökade, kostnadsökningarna höll sig inom ramarna, räntekostnaderna sjönk avsevärt och 2,7 miljoner mk mer än året innan kunde avskrivas. De utländska lånen avslutades med hjälp av ett lån från Pensions-Varma till lägre ränta, 7 procent.
Bland TIF-bolagen fortsatte samarbetet att utvecklas. Bland annat gick de under året in för att de skulle hålla sina riksomfattande teletjänster samlade under varumärket Finnetbolagen (Finnet-Yhtiöt). Två nya Finnetbolag grundades: Finnet Ventures Ab som ett gemensamt utvecklings- och placeringsbolag – JNT:s ägarandel var 60000 mark – och Finnet-Media Ab, där JNT:s ägarandel blev 25000 mark.
I november var JNT klart med en uppgradering av AXE som möjliggjorde nya typer av tjänster, bland annat baserade på ISDN (Integrated Services Digital Network), en standard för digital telefoni på koppartråd, intressant framför allt för företag.
För styrelsen blev årets stora fråga hur call center-idén skulle utvecklas. I mars grundades ett bolag för saken, döpt till Novacall, helägt av JNT. Johan Lindholm och Trygve Still undersökte på olika håll intresset för förmedlingstjänster och fick bekräftat att intresset var stort.
I mars mötte styrelsen Leena Pakarinen, projektchef för HTF vid bostadsmsäsan och den som ”tills vidare varit den verkliga kraften att utforma idéer och skapa kontakter för Novacalls framtid”. Nu undersöktes möjligheterna till startbidrag från olika instanser. Man var öppen för att ta in fler ägare i bolaget.
I april höjdes Novacalls aktiekapital till 200000 mark. Nu verkade den rätta vägen framåt gå via ett utvecklingsprojekt benämnt NovaNet, där ett antal intressenter med stöd från Tekes och arbetskraftsministeriet ville utveckla ”centraliserad svarsservice” med utnyttjande av ”modern multimedia- och teleteknik”. Ett pilotprojekt fanns också klart: Åbo stads socialbyrå ville effektivera kommunikationen med sina klienter.
I juni sades samarbetsavtalet med Telepojat
upp till det kommande årsskiftet. ”De Dövas Förbund har via Valkea Talo låtit påskina att texttelefonförmedlingen sköttes betydligt bättre hos JNT”, enligt protokollet. Skulle JNT sträva till att överta verksamheten helt och hållet? En sonderande kontakt i saken med Telepojat gav anledning tro att ”vissa svårigheter kan uppstå vid en uppsägning”.
I augusti tog JNT:s styrelse del av ett skarpt bemötande från Telepojat angående uppsägningen. Olaglighet hävdades och ersättningsanspråk gjordes. Det gällde nu att försöka förhandla, och för det skulle TIF:s jurist anlitas.
Mötet med Telepojat blev just så jobbigt som man hade anat. För JNT:s del sköttes saken av
Trygve Still och förbundsjuristen Anne Vainio. Samarbetsparten HTF ville fördröja avgörandet, för att inte försvåra sitt samarbete med Telepojat. I slutet av oktober nådde dock en uppgörelse. Avtalet med Telepojat sades upp per 31 mars 1996, och JNT skulle överta natt- och veckoslutstrafiken den 1 juli 1996.
I augusti gjorde en resultatuppföljning styrelsen betänksam om Novacallprojektet. Intäkterna var 133000 mk, kostnaderna 246000 mk, varav 147000 mk för olika typer av reklam, där styrelsen undrade om denna verkligen var beställd. Man beslöt att omgående analysera projektet NovaNet närmare och Tekes faktiska intresse för saken.
Ett möte i Jakobstad med Tekes representant Simo Luiro och NovaNets tilltänkta projektkoordinator Antti Siltanen gav lugnande besked. Tekes skulle troligen säga ja vid en tredje behandling av saken i oktober. Så skedde också, vilket innebar att NovaNet kunde räkna med bidrag från Tekes på upp till 3,3 miljoner mark under tiden april 1995-mars 1997.
Novacalls roll i projektet skulle vara att utveckla en svarsplats (call center), som skulle kunna tillgodose uppdragsgivarnas krav på betjäningsnivå och tekniska lösningar. Novacall fick också huvudansvar för projektet och skulle få stöd av Tekes med 40 procent för sin del av de budgeterade kostnaderna.
I november godkändes ett avtal mellan samarbetsparterna i NovaNet: Ame Product, ICL Personal Systems, Novacall, TIF, Remote Systems Technologies och Tietotehdas.
”När produktionen väl kommit i gång, ska verksamheten givetvis vara vinstgivande”, sägs i ett PM till styrelsen av Trygve Still. Han betonade risken i projektet och behovet att försöka få övriga Finnetbolag att styra sina kunder till Novacall.
Novacall behövde nu en projektchef ”med erfarenhet och kompetens inom flera sektorer”. Strax före jul 1995 kom JNT:s styrelse till att ingen av sex sökande var lämplig. Man beslöt fråga Peter Lönnbäck.
Vid årsskiftet hade antalet anställda för JNT:s texttelefoni vuxit till åtta.
Internationellt fortsatte GSM-telefonin sitt segertåg. En milstolpe passerades i januari 1995 då operatören North-West GSM officiellt inledde operatörsverksamhet i St Petersburg. Finlands president Martti Ahtisaari var på plats och ringde öppningssamtalet. Telecom Finland, Telia och Telenor stod för kompetensen och sammanlagt 49 procent av ägandet.
Vid samma tid inleddes GSM-trafiken i de baltiska länderna, också där med starkt nordiskt inslag. Under några år hette VD:n för det nationella fasttelefonibolaget Eesti Telefon Guy Sundqvist, född och uppvuxen i Jakobstad.
Under 1995 blev relationen mellan Radiolinja och ägarbolagen en stor fråga. Efter långa diskussioner skrev JNT liksom övriga bolag på ett avtal mellan parterna som ersatte det ursprungliga från november 1989, som ju hade ingåtts långt innan verksamheten kommit i gång. Åter en gång deltog JNT också i en höjning av Radiolinjas
aktiekapital.
Inom JNT-området förstärktes GSM-nätet så mycket man tyckte sig ha råd med. Fyra nya basstationer byggdes – i Storsved, Lillby, Esse kyrkby och Wisaforests 100 meter höga skorsten – och de i Kållby och Kovjoki kompletterades.
1995 var också året då det globala ’standardkriget’ tog fart på allvar. Teknikstandarder kan tyckas vara en udda fråga, men med de snabbt växande volymerna inom mobiltelefonin blev specifikationen av standarderna det som styrde teknikutvecklingen och därmed affärerna allra mest.
I USA hade Ericsson med sin TDMA-baserade radiolösning (samma som i GSM) sensationellt slagit ut konkurrenterna när landet 1988 bestämde teknikstandard för den kommande digitala telefonin. Detta var svårsmält på sina håll, och senare godkändes även en alternativ CDMA-baserad digital standard utvecklad av företaget Qualcomm. 1995 började en storskalig trafik baserad på de två teknikerna komma i gång på 1900 MHz-bandet. Med andra ord fick man då två digitala mobila nät i USA som inte tillät kommunikation sinsemellan.
GSM hade ju utvecklats som ett europeiskt projekt, men nu handlade det om hela världen. För leverantörerna blev det en kamp, där alla knep användes, om att hinna etablera sig först och på det sättet knyta kunderna till sin teknik.
Samtidigt komplicerades saken åter av en ny faktor. Nästa generation (3G, den tredje efter den första, analoga, och den andra, digitala) i denna teknikutveckling skulle komma att handla om bredband. Vad betydde det, till exempel i USA? Ericssons dåvarande teknikchef Jan Uddenfeldt:
”Utanför USA var CDMA kortsiktigt inget hot mot GSM, men vad GSM-världen behövde bemöta var att Qualcomm hade gjort sin avsikt klar att utveckla ett 3G-system, CDMA2000, som skulle ge bättre möjligheter att överföra data än GSM. Det var ett reellt hot, som vi var tvungna att förhålla oss till.”
Ericssons strategi blev att utveckla sin lösning för 3G utgående från GSM:s kärnnät. Då skulle en investering i GSM kunna beskrivas som ett steg på vägen mot en bredbandig 3G-lösning.
Ett av stegen framåt på GSM-spåret fick benämningen GPRS (General Packet Radio Services, ofta kallat 2,5G), en plattform för mobila datanätverkstjänster där data kan överföras med hastigheter mellan 30 och 100 kbps, slutligt tekniskt specificerad 1997. Eftersom informationen skickas i ’paket’ när det behövs, kan telefonen vara kontinuerligt uppkopplad mot Internet.
Ett ‘krig’ var alltså etablerat mellan GSM och
CDMA, men även en tredje grupp av aktörer blandade sig i leken: japanerna, genom den egenutvecklade standarden PDC (Pacific Digital Cellular). Inte heller denna klarade konkurrensen med GSM, vilket gav också japanerna ambitionen att söka revansch genom att ta driva fram en 3G-lösning som passade dem.
I detta skulle Ericssons relationer till den tidigare nämnda statsägda mobiltelefonoperatören Docomo komma att få världsavgörande betydelse. Ett utvecklingssamarbete mellan de två bolagen styrdes av Ericsson in på den 3G-teknik som bolaget ville ha: WCDMA. 1995 kunde Ericsson demonstrera ett sådant testsystem med bandbredden 5 MHz och fick en första WCDMA-beställning från Docomo. Allt såg, i Ericssons perspektiv, så långt bra ut.
I februari 1995 tillträdde Timo Prittinen som JNT:s IT-chef. Hans sektion utökades strax därefter med teknikern Tomas Tallkvist. Kontakterna var täta till Glenn Häger, som i början av året registrerade namnet Multi Net Works för sin verksamhet och officiellt började jobba som enskild näringsidkare den 1 juni.
”I början av januari tog jag Internetservern, som fick det fina namnet Ludvig, efter nationalskalden Runeberg och mitt favoritkafé i Jakobstad, till telefonbolaget i väntan på dataförbindelse utåt. Servern skulle kopplas till Internet via Dataties LanLink och utlandstrafiken till Eunet Finland”, berättar Glenn Häger.
I mars skaffade han domännamnet multi.fi via Eunet. Serverns adress blev ludvig.multi.fi. LanLink kopplades in ungefär samtidigt. För att kunna trafikera behövdes IP-adresser, vilket ordnades via LanLink och HTF. En serie IP-adresser 194.136.93.0-255 registrerades den 7 mars 1995.
”Sedan installerades de första modemen i en så kallad ringserie till ett servicenummer. Minns jag rätt var det fråga om 3-4 MultiTech-modem köpta
via HTF. De kopplades till en Ciscorouter med serialportar. Första ringserienumret var 1006771. Timo Prittinen och jag konfigurerade routern med hjälp av en kille från Santa Monica Software, som var återförsäljare av Ciscos produkter”, säger Glenn Häger.
Först kunde man bara surfa på nätet via ringserien. E-post och annat fick Häger i gång genom en annan ringserie, där man kunde autentisera sig. Numret till den blev 1006772.
”Användarnamnen och lösenorden hämtades från Ludvigservern till Ciscoroutern. Det blev några långa nätter innan jag fick det att fungera.”
De första tjänsterna fick namnen Multi.fi Open och Multi.fi Standard. Den förra var en så kallad kiosktjänst, vilket innebar att man ringde till numret och surfade. Den senare hade en månadsavgift och inkluderade e-post och utrymme för hemsida. Kostnaden för uppringningen lades på telefonräkningen. Hägers firma fick en del av inkomsterna i provision.
En av de allra första Internetkunderna blev Nykarleby stad, som kopplades in via en fast förbindelse mellan Jakobstad och Nykarleby. En annan tidig kund var Jakobstads Tidning genom chefredaktören Lars Hedman.
”Jag var liksom den andra nörden på redaktionen, den teknikansvarige Henrik Othman, på Internet i ett tidigt skede via olika BBS-tjänster [bulletin board system, vilket brukar översättas som elektronisk anslagstavla]. Vi kopplade upp oss med ett långsamt modem och kunde surfa med hjälp av den textbaserade webbläsaren Lynx”, berättar Lars Hedman.
”Vi utvecklade ett givande samarbete med Glenn Häger. I tidningshuset var debatten livlig om vad Internet skulle betyda, men så småningom började alla inse att det nog var något viktigt. En förebild var San Jose Mercury News, som anses vara föregångaren bland webbtidningarna.”
JT:s Internetpremiär våren 1995 handlade om en enkel passiv hemsida med grundläggande information om tidningen. Nyheterna förmedlades som en jpg-bild av en modifierad tidningssida. När Dagens Nyheter följande år lanserade sin första hemsida skrev Henrik Othman och önskade den svenska kollegan välkommen till Internet.
Marias galleri: Anne-Mari Öster
”Ambitiös och lugn i alla lägen planerar och dimensionerar Anne-Mari nät för dagens och framtidens behov.”
Marias galleri: Lillemor Sundelin
”Kundbetjäning i alla dess former är Lillemors specialitet. En hejare också på nätregister. Ser till att 'allt bara fungerar'.”