2005 blev året då JNT valde väg – åter en gång. Vägvalet handlade både om JNT:s roll i de nationella maktspelen och om den lokala strategin.
Vid Finnets ägarmöte den 13 januari togs bladet från munnen i fråga om DNA:s framtid. Det inskärptes från den nämnda ägarkvartettens sida att man inte kunde fortsätta på de gällande premisserna. Jan-Erik Frostdal beskrev senare för JNT:s styrelse den splittring som uppenbarades vid ägarmötet som ”något förvånande”; det hade för den bredare kretsen inte stått klart hur illa läget var.
Ägarmötet utsåg en arbetsgrupp med uppdrag att söka alternativ för hur risknivån i Finnets mobilverksamhet skulle kunna minskas. Det gjordes klart att alternativet att sälja DNA skulle ha hög prioritet. Arbetsgruppens ordförande blev Jarmo Leino, som ju var styrelseordförande i Lännen Puhelin. Övriga medlemmar var Risto Siivola (Oulun Puhelin), Pauli Korpi-Tassi (Pohjanmaan Puhelin), Arto Kaikkonen (Päijät-Hämeen Puhelin), Arto Herranen (KPY) och Ilpo Hellman (Ikaalisten-Parkanon Puhelin).
”Arbetsgruppen tog snabbt itu med uppgiften. Vi utsåg konsultbyrån Nordic Adviser Group till ekonomisk rådgivare med uppdrag att sätta i gång en normal försäljningsprocess. Föråret 2005 var i Finnets historia en rörig period åtminstone ur de mindre ägarnas synvinkel.
Bara en liten grupp personer kände till vilka diskussioner som fördes om bolaget”, säger Jarmo Leino.
Bland annat fördes skarpa förhandlingar med
Alfa Group. Upplägget var att Finnet skulle sälja Finnet Verkot och DNA Finland efter att allt som betjänade ägarbolagens verksamhet i det fasta nätet hade lyfts ut. Med andra ord skulle köpet innefatta all infrastruktur för GSM-trafiken plus kundstocken.
Men bilden var mer komplicerad än så. Elisa visade fortsatt intresse av DNA, och ännu en friare anmälde sig, Novator. Novators huvudägare Thor Björgólfsson från Islands ledande finansfamilj hade åren innan gjort stora pengar bland annat i dryckesbranschen i Ryssland, och familjeföretaget Burðarás hade nyligen gått in som storägare i den svenska investeringsbanken Carnegie och i Finnair.
Jarmo Leino berättar att han under en period ”natt som dag” förhandlade med alla tre, Alfa Group, Elisa och Novator. Ibland uppstod egendomliga avbrott i förhandlingsprocessen, vars orsak han i efterhand har förstått.
”Det var så att alla tre samtidigt förhandlade med Saunalahti, men utan att nämna det för oss på Finnet. Man höll de mötena på en annan advokatbyrå i Helsingfors”, säger han. Alla tre såg samma logik – nämligen att DNA och Saunalahti kompletterade varandra – och alla var ute efter att köpa båda bolagen och utvinna synergierna i dem.
Den 18 maj förändrades spelplanen. Det meddelades att Novator hade köpt in sig i Saunalahti med 33,53 procent och lagt ett bud på 250 miljoner euro på hela aktiestocken.
Reaktionen var att Elisa tog upp kampen med Novator om Saunalahti, medan Alfa Group tappade en del av sitt intresse. För Elisa var Saunalahti värdefullt även utan att DNA inkluderades, men för Alfa Group var Saunalahti och DNA värdefulla framför allt i kombination.
Den 6 juni konkretiserade Novator ett bud också på DNA. Priset var något sämre än Alfa Groups, men betalningsvillkoren var bättre. JNT:s styrelse diskuterade två veckor senare den nya situationen och beslöt för sin del acceptera budet från Novator.
Ett preciserat, lägre bud från Novator kom sedan, vilket tvingade JNT:s styrelse att sammankomma en gång till, den 4 juli. ”Tyvärr tycks det inte vara lätt att komma till skott med islänningar heller”, konstateras i protokollet. Budet hade nu sänkts till 350 miljoner euro, vilket dock accepterades. JNT-protokollet: ”Den nu föreslagna prisnivån innebär att det uppstår en förlust. Tidigare kalkyler har visat att break-even ligger vid ca 370 miljoner euro. Å andra sidan visar kalkylerna att fortsatt verksamhet kräver tilläggssatsningar om ca 100 miljoner euro under de kommande tre åren.”
Två dagar senare kom antiklimaxen.
Jarmo Leino: ”Alla handlingar i affären med Novator var färdigställda. Det som saknades var underskrifterna. Jag väntade på ett bekräftande telefonsamtal av Thor Bjögólfsson, och han
ringde också, från sitt privata affärsplan någonstans i luften. Han meddelade beklagande att man i stället hade gjort en affär med Elisa och att något köp av DNA inte längre var aktuellt.”
För Saunalahtis ägare var utgången en lottovinst, anser han. ”Bolaget var konkursfärdigt och ägarna ville inte lägga in nya pengar. Man hade byggt upp en stor abonnentstam men sluppit den tunga investeringen i ett eget nät. Nu sålde man abonnenterna till Elisa för ett pris som jag då tyckte var för högt. Efteråt framgår att det inte var det.”
Den förestående DNA-affären gav anledning att fundera på konsekvenserna för JNT:s del. Den 15 mars tog styrelsen del av ett underlag av Jan-Erik Frostdahl. Han lyfte fram fem utgångspunkter:
kraftigt minska.
Frostdahl lyfte i underlaget också fram det här:
En betydande del av bredbandskunderna kommer att i framtiden använda VoIP-tjänster (Voice over IP, dvs. röstsamtal över Internetprotokollet) som tillhandahålls gratis över Internet (Skype). Det här betyder att ingen kommer att kunna förtjäna pengar i någon större utsträckning på VoIP för privatkunder.
Med dagens takt kommer Multi inom överskådlig framtid (2-3 år) volymmässigt att vara lika stort som JNT. Verksamheten är i dag helt Finnet-oberoende och med tanke på den turbulenta situationen inom gruppen är det en styrka.
Bland små- och medelstora företag i nejden finns intresse för att köpa olika IT-tjänster i stället för att producera dem själva. Trenden utgör ett hot mot JNT:s egen verksamhet, eftersom en extern leverantör i värsta fall också far i väg med telefon- och datatrafiken.
Efter flera år av mycket snabb tillväxt har utvecklingen inom callcenterbranschen avstannat och för senaste år redovisar Novacall de facto en minskad omsättning. Den omstrukturering som förbereds inom Finnet kan i värsta fall ytterligare försvåra situationen. Möjligheterna utreds att genom företagsköp garantera att Novacall kan fortsätta att växa.
En slutsats var given: JNT behövde fortsätta att förbättra sin effektivitet. En sådan åtgärd blev att outsourca arbetet med kundinstallationerna. Anbud begärdes av Empower och YIT Primatel. Redan i maj var saken klar. Sex av JNT:s montörer bytte arbetsgivare till YIT Primatel, JNT förband sig att köpa tjänster av bolaget under tre år.
Ett tecken på hur snabbt utvecklingen gick var att Multi.fi:s bredbandsanslutningar nu såldes i en takt av 500 i månaden. Styrelsen noterade att också digi-boxen för TV-sändningarna hade blivit en av de stora produkterna i julhandeln 2004. Antalet digi-boxar uppskattades nu till 1500-2000 i Jakobstadstrakten.
Ännu 2004 gjorde Multi.fi och Novacall så bra resultat att dividend delades ut. Men 2005 blev ett prövningens år för båda. I det strategiunderlag som JNT:s styrelse diskuterade hade Jan-Erik Frostdahl sett ljust på Multi.fi, men bara några dagar senare framgick vid Multi.fi:s styrelsemöte att bolaget var i behov av akuta insatser.
Multi.fi:s styrelse hade under många år bestått av Jan-Erik Frostdahl, Glenn Häger och Timo Prittinen med den förstnämnde som ordförande. Nu konstaterade de att minst en miljon euro borde tillföras för att förbättra kassaläget för Multi.fi.
Inför nästa styrelsemöte, i slutet av april, gav Glenn Häger en skriftlig lägesrapport. Den inleddes: ”Multi.fi växer så det knakar. Och en snabb tillväxt brukar leda till kassabrist.”
En del av utmaningen var effekten av en lagförändring som tvingade nätoperatörerna att
öppna sina nät också för utomstående leverantörer. Framför allt Elisa inledde aggressiv försäljning i JNT-området, till exempel erbjöds i en kampanj ADSL-inkoppling för 0 euro.
Häger nämnde i sin rapport att Multi.fi nu hade operatörs-xDSL-status i hela Vasa stad. Multi.fi var också tillsammans med kollegerna på JNT i färd med att utveckla IPTV- och VoIP-tjänster. ”Dessa nya tjänster kommer att ge nya intäkter och större vinst.” En stor marknad för dessa tjänster såg han på Telia Soneras och VLT:s områden.
Multi.fi firade 2005 tio år som Internetoperatör. Glenn Häger: ”Jag hoppas att JNT fortfarande vill vara med och satsa i Finlands enda nationella ISP [Internet Service Provider] som erbjuder fullständig svenskspråkig service.”
JNT:s styrelse förhöll sig positivt. Hittills hade man satsat bara 100000 euro i aktiekapital i Mult.fi, ”vilket i jämförelse med insatserna i Finnet är mycket blygsamt”. Ett kapitallån på 500000 euro beviljades Multi.fi. Mot slutet av året tog Multi.fi även ett banklån på 750000 euro – JNT gav borgen för halva beloppet – och fick ett Finnveralån på 250000 euro.
JNT:s styrelse konstaterade att det var av yttersta vikt att utåt visa sin tilltro till Multi.fi. Bolagets skuldsättning var trots allt blygsam. Ägarförhållandena i Multi.fi förblev efter de ekonomiska arrangemangen som förr, vilket innebar att Glenn Häger fortfarande var huvudägare, men ” naturligtvis skapas en
möjlighet för JNT i ett senare skede att överta majoriteten”, enligt styrelseprotokollet.
OFC-Data föranledde under året liknande diskussioner. Bolaget behövde mer kapital och JNT:s styrelse kom till slutsatsen att JNT borde bli direkt ägare för att bättre kunna följa bolagets utveckling. Det förverkligades genom en emission som gav JNT ett ägande på drygt 30 procent. Övriga ägare var Multi.fi och Ove och Kristina Fagerholm.
En annan väsentlig åtgärd var att JNT outsourcade sina IT-funktioner till OFC-Data. På så sätt skulle den samlade IT-kapaciteten finnas närmare till hands i kundkontaken med de små och medelstora företagen.
Också för Novacall kärvade läget alltså till sig under 2005. Att callcenterverksamhet inte var enkel business hade stått klart från början, och kunderna lärde sig snart prispressningens konst. En äkta konkurrens försvårades dessutom av att callcenterföretagen ofta växte fram med hjälp av olika typer av offentligt stöd.
Svårigheterna att skapa lönsamhet bäddade för företagsaffärer, och flera större sådana gjordes under året. I april övertog Novacall 118-tjänsten och telefontjänsten för Internet av Oulun Puhelin och inrättade en enhet för detta i Uleåborg. Avtal slöts om att Oulun Puhelin skulle använda sig av
Novacalls kundtjänst.
I juni övertog svenska Eniro sedan nummerupplysningsverksamheterna i Kymen Puhelin, Lännen Puhelin och Novacall. Eniro hade före det redan en riksomfattande nummerupplysning och skötte denna för bland annat Elisas abonnenter i en stor del av landet. Det betydde att JNT:s abonnenter härefter hamnade hos Eniro när de ringde 118.
Under året lämnade Peter Lönnbäck VD-uppdraget och efterträddes av Tommy Wikman.
En livligt diskuterad fråga under året gällde bundling, på finska kytkykauppa, det vill säga sampaketering av mobiltelefoner och abonnemang. Bundling förekom i de flesta länder, men var i Finland förbjuden. Det gick alltså inte att sälja tidsbundna abonnemang till kunden och i affären inkludera en gratis mobiltelefon (vilket i praktiken innebar att mobilen finansierades genom de kostnader som abonnemanget innebar).
I Finland hade teleföretagen på nittiotalet själva önskat förbud mot bundling, men efter hyperkonkurrensen och kundernas ständiga byten av operatör ville de nu annorlunda. I april kommenterade kommunikationsminister Leena
Luhtanen frågan efter ett riksdagsspörsmål av Marjukka Karttunen.
”När förbudet infördes var tanken att det skulle främja konkurrensen inom mobiltelefonin. Förbudet hade också en mycket positiv effekt, mot slutet av nittiotalet hade Finland den högsta mobiltelefontätheten i hela världen.” En ny faktor fanns dock nu, konstaterade Leena Luhtanen: 3G-tjänsterna. Det ställde förbudet i en annan dager, och hennes förslag var att tredje generationens mobilteleapparater skulle undantas från uppbindningsförbudet.
En sådan lagändring förverkligades också från och med april 2006. Om förändringen utföll väl, kunde det övervägas att undanröja förbudet också för övrig telefoni.
Elisa och Telia Sonera utvidgade under året sina 3G-nät till de flesta större orter i Finland. För Finnet skedde 3G-premiären den 19 december 2005, då 3G-nätet öppnade i Helsingfors, Tammerfors och Lahtis. Alla större städer i landet – vilket inkluderade Jakobstad – skulle kopplas till nätet under 2006, hette det.
I juni 2005 försvann den fjärde 3G-konkurrenten, Tele2, ur rullorna då dess 3G-licens indrogs, efter att bolaget inte genomfört vad det åtagit sig.
Allt fler 3G-baserade applikationer var nu på gång. Till exempel inledde ett halvdussin aktörer under året ett samarbete om ett pilotprojekt med TV i mobiltelefon i huvudstadsområdet. Elisa lanserade e-post med Vodafones push-teknik; mejlen sökte sig alltså automatiskt till mobiltelefonen och behövde inte laddas ner separat.
Under våren dök ännu en större fråga upp för Finnet att ta ställning till. Frekvensbandet för det nedsläckta nätet för NMT450 bjöds ut av Kommunikationsverket för digital trådlös bredbandstrafik. Men härefter var det inte längre fråga om skönhetstävling, utom om auktionsförfarande.
Behövdes verkligen fler mobila kommunikationsnät i Finland? Poängen med frekvenser i 450 MHz-bandet är att de ger överlägsen räckvidd jämfört med frekvenserna högre uppe i bandet, där bland annat 3G-näten ligger. Med ett fåtal basstationer i 450 MHz-bandet kan hela landet täckas in, vilket är intressant särskilt för glesbygd. Och glesbygd var ju Finnets specialitet.
Finnets beslöt meddela sitt intresse. En kalkyl visade att detta skulle innebära investeringar för Finnets del på 47 miljoner euro under 2006-2007. Ett samarbete skissades med Yles dotterbolag Digita, där tanken var att kunna sänka kostnaderna genom samanvändning av Digitas sändarnät.
Sju tävlande anmälde sig, vinnare blev Digita, dock enbart i egen kapacitet och alltså inte som samarbetspart till Finnet. Det teknikvärlden noterade var att Digita gick in för den oprövade bredbandstekniken Flash OFDM. Skulle den verkligen hålla måttet?
2005 blev också året då Wimax introducerades i Finland, med premiär i Ylivieska i PPO:s regi. Ett femtontal operatörer i Finland skulle komma att ta Wimax i bruk de närmaste åren, mestadels i glesbygden i norra Finland.
I september noterade JNT att anmälningarna av fel i kabel-TV-nätet hade ökat. En intern utredning tydde på ett samband till den outsourcing av montörer som JNT hade gjort till Empower 2003. Empower ”saknar i viss mån kunskap”, sades det, och dessutom ansågs
Empower fördela resurserna fel. JNT hade numera bara två personer på kabel-TV-sidan, planeringsarbetet inräknat.
Ett projekt sjösattes för att fram till 2007 sanera kabel-TV-nätet. En viktig del av detta var att ersätta gammal kabel med fiber. Det fanns en rad argument för detta, till exempel att fiber draget fram till slutanvändaren möjliggjorde
datatrafik av en annan klass än ADSL förmådde. Vilket skulle ge en stor fördel också för Multi.fi.
Jan-Erik Frostdahl hade i sitt strategipapper, på grund av VoIP, pessimistiskt dömt ut möjligheterna att i framtiden klara en lönsam telefoniverksamhet. Den här frågan kom under året att bli mer grundligt analyserad.
De facto hade JNT börjat erbjuda VoIP-tjänster redan 2004, nämligen kopplat till företagsväxlar. Det var både fråga om traditionella växlar med ’VoIP-påhäng’ och trafik baserad på VoIP-servrar med tillhörande media gateways (för konvertering av signaler till och från telenätverken). Under 2005 kunde JNT genom den senare varianten introducera en delad distribuerad VoIP-tjänst för företag, vilket kan beskrivas som JNT:s första molntjänst.
2005 inleddes ett samarbete med det svenska företaget Netwise gällande hänvisningssystem. Detta var intressant framför allt för Novacall, som med JNT som leverantör under året tog i bruk en landsomfattande lösning för sina hänvisningstjänster.
Sedan kom en förfrågan från Finnet om intresset för att via VLT erbjuda privatkunder VoIP-anslutningar över ADSL. JNT tackade nej, och motiveringen var att man hellre utvecklade VoIP-tjänster på egen plattform. Resurser fanns
för detta i huset. En tidtabell fastställdes: JNT skulle lansera sin VoIP-tjänst mot privatkunder i mars 2006.
Det som sporrade till att satsa på IP-telefonin var också att denna inte var låst av geografiska hinder. Med andra ord skulle JNT genom VoIP
kunna leverera telefoni också på Soneras områden.
I november avkunnade Högsta domstolen äntligen sin dom i det mål som Väinö Communications hade väckt i tingsrätten 2002. Som helhet innebar utgången ett nederlag för JNT. I fråga om fem av de sex paragrafer i bolagsordningen som målet gällde (paragraferna 3, 4, 5, 8 och 20) gick Högsta domstolen på Väinö Communications linje. Bara i fråga om paragraf 6, som beskrev utdelning av bolagets tillgångar, fick JNT rätt.
Det innebär även att det interimistiska verkställighetsförbud som hovrätten hade gett gällande de ifrågavarande paragraferna stod fast.
Högsta domstolen var dock inte enig i alla detaljer. En skiljaktig ledamot, justitierådet Tulokas, gav ett yttrande som det är värt att citera. Yttrandet gällde inlösningsskyldigheten så som den beskrevs i bolagsordningens paragraf 20.
”JNT:s centrala verksamhetsområde omfattar producerandet av lokala teletjänster åt sina delägarabonnenter till ett förmånligt pris. Bolaget påminner sålunda om ett andelslag som är avsett att tjäna sina medlemmars behov. Aktierna har blivit spridda på ett vitt fält. För att skaffa dominerande ställning i bolaget och förändra dess verksamhetsprinciper kan det i praktiken vara tillräckligt med ett tämligen begränsat aktieinnehav.
Det kan vara en förståelig och acceptabel målsättning att sträva efter att skydda sig mot övertagande av bolaget och förändring av dess verksamhetsprinciper. Det är likaså godtagbart att försöka trygga alla aktieägares rätt till lika köpeskilling vid försäljning av bolaget.”
Mot den bakgrunden, ansåg Tulokas, var bestämmelsen i paragraf 20, som stadgade att den som skaffade minst 10 procent av rösträtten var skyldig att på begäran inlösa andra aktieägares aktier till ett i bolagsordningen fastställt pris, generellt sett giltig. Problemet i JNT:s fall var att ändringen av bolagsordningen gjorts efter att Väinö Communications hade köpt en avsevärd minoritetsandel. Bolagets godkännande skulle därför ha varit nödvändigt för förändring av bolagsordningen.
Det blev nu alltså aktuellt att utarbeta förslag till ny bolagsstämma för JNT. Andra saker att ordna var ny emission till de 150 hyresabonnenter som betalt teckningspris för att bli aktieägare, att registrera 92 ägare som köpt aktier 2001-2002 och att göra om den avbrutna process där gamla aktiebrev ersattes med nya.
Maria Höglund, som höll ordning på dessa detaljer, konstaterade för styrelsen att frågor av den här typen inte torde bli aktuella i framtiden eftersom nya aktier inte längre gavs ut. Däremot borde man förbereda sig på att en del aktieägare som haft sina aktier ’vilande’ nu ville sälja dem. Det var därför skäl att fundera på Novasecs framtida roll som JNT-ägare. Novasec ägde för ögonblicket 354 aktier (omkring 2,5 procent) och köpte upp aktier i en takt av 25-35 i månaden.
Vid bolagsstämman i maj 2005 fick JNT:s förvaltningsråd ny ordförande. I valet mellan kandidaterna Gun Kapténs och Gösta Willman föll rösterna lika, varvid lotten gynnade Gun Kapténs.
Hur skulle det gå för DNA? Ingen av propåerna under årets första halva hade ju lett till resultat, trots reapris på bolaget.
”Det blev en tids förvirring efter Novators nej,
men vi återupptog diskussionerna med Elisa och TDC och började i augusti även tala med Telia Sonera”, berättar Jarmo Leino. Samtidigt gjordes en detaljerad effektiveringsplan upp för mobiltelefonverksamheten. Alla resurser som behövdes för att kostnadseffektivt driva en nationell mobiloperatör, inklusive infrastrukturen ute i landet, borde koncentreras i en organisation. Oberoende av hur det gick med försäljningen måste DNA liksom moderbolaget Finnet göras lönsamt.
Så var bakgrunden när Finnets styrelseordförande Risto Siivola den 31 augusti ringde
Jan-Erik Frostdahl. Kunde han genomföra saneringsprogrammet? Det behövdes någon med hårdare nypor än Matti Makkonen. Siivola ville ha svar genast och kravet var att Frostdahl skulle börja det nya uppdraget nästa dag. Frostdahl åkte nu för tredje gången till Helsingfors för att ordna upp Finnets affärer och tillträdde den 1 september som VD för bolaget. Tillförordnad VD för JNT under Frostdahls bortovaro blev Stefan Skytte.
Den 13 september samlades Finnets ägare åter i Helsingfors för att diskutera läget. Ett indikativt anbud på DNA fanns åter på bordet, nämligen från Telia Sonera och det var så högt som 425 miljoner euro. Men Telia Sonera var samtidigt
en problematisk kandidat. Det var ju ärkefienden, och konkurrensmyndigheterna skulle sannolikt göra invändningar. Inte var de lokala bolagen heller betjänta av att få en så stark konkurrent in i det egna traditionella verksamhetsområdet.
Saneringsplanen för att få DNA i skick fick till synes stöd av ägarna, men illavarslande var att synpunkterna på hur det skulle gå till divergerade. En väsentlig del av planen var att ägarbolagen genom apportförfarande till Finnet skulle överföra den infrastruktur som de lokalt hade byggt för mobiltelefonin och mot avgift tillhandahöll för DNA. Men en grupp bland ägarna accepterade inte detta, utan ville hålla fast vid det gamla systemet.
Jan-Erik Frostdahl stod som anställd VD i princip utanför ägardiskussionerna, men hans uppdrag underlättades förstås inte av det måste utföras i ett getingbo. Styrelsemötena under hösten blev stormiga. Vanligen ägde de rum i Finnets lokaler på Sinebrychoffsgatan i ett rum som benämndes käärmeiden luola, ormgrottan. Man röstade i stort sett i varje fråga. ”Det hände till exempel att man röstade huruvida VD:n i protokollet från föregående möte på ett korrekt sätt hade formulerat de då avvikande meningarna.”
”Det var som på det värsta kommunfullmäktigemöte. Min erfarenhet från kommunpolitiken kom till god nytta”, kommenterar Frostdahl.
Vid två extra bolagsstämmor i oktober lyckades en majoritet avvärja styrelsens förslag att höja aktiekapitalet i Finnet och ändra de gamla avtalen gällande DNA. Vid ännu en extra bolagsstämma den 30 november höll Jarmo Leino ett brandtal. Han hänvisade till att förhandlingarna med Telia Sonera nu definitivt hade skrinlagts.
”Man kunde ha trott att det skulle ha rensat luften och ökat viljan att hitta en förnuftig lösning för att rädda Finnet, men i verkligheten verkar det ha gått precis tvärtom. Finnet är just nu fullständigt oförmöget att fatta de beslut som skulle vara nödvändiga för företagets bästa. Den ofta hörda klyschan att man i ett trängt läge når enighet är rent struntprat. I verkligheten befinner vi oss i ett okontrollerat kaos.”
Vi ska inte försköna det faktum att det här handlar om ett maktspel, fortsatte Leino. Sådant hör i och för sig till affärsverksamhet, ”men den här leken kostar oss enormt mycket just nu”. Han ville fortfarande ändå tro att det fanns någon utväg för att ge historien ett lyckligt slut. ”Bara genom att förena våra krafter har vi en chans att klara oss bland de större spelarna. Bara på så sätt kan Finnet som grupp förbli vid liv.”
Leino förklarade att Lännen Puhelin, det bolag han ledde, som storägare kanske riskerade förlora mest av alla i detta. Han kunde tänka sig att sälja Lännen Puhelins egendom i Finnet till andra ägare i Finnet till ett gångbart pris. Eller omvänt köpa de bolag som hade avvikande mening. ”Kort sagt duger vilken lösning som helst för Lännen Puhelin bara den är affärsmässig.”
Vid denna stämma fick förslaget om höjning av aktiekapitalet genom apportförfarande stöd av en majoritet. Frågan var i vilken mån ägarna också skulle ta beslutet till efterrättelse.
I mitten av december intervjuades Jan-Erik Frostdahl av Uleåborgstidningen Kaleva. Hans
budskap var att DNA Finland skulle bli lönsamt under 2006 och därefter vara en stabil aktör på den finländska mobilmarknaden.
I början hade man räknat med att en bas på 500000 abonnenter skulle ge lönsamhet.
På grund av hyperkonkurrensen hade siffran fått skrivas upp, men nu hade bolaget 760000 egna abonnenter och var dessutom tjänsteoperatör för ytterligare 70000. Prognosen var att lönsamhetsgränsen låg på 900000 abonnenter, sade Frostdahl, som av tidningen beskrevs som en ”synnerligen hård sanerare”. I DNA och företagsgruppen runt bolaget var allt onödigt på väg att rensas bort. Till exempel fanns i holdingbolaget Finnet Ab numera bara en anställd kvar, Frostdahl själv.
90 anställda hade sagts upp, 160 hade outsourcats och resten hade överförts till Finnets dotterbolag DNA Finland, Finnet Carrier ja Finnet Logistiikka, som efter de fortsatta saneringarna inte beräknades omfatta fler än 130-140, 50 respektive 5 anställda.
DNA skulle snart kunna fira femårsjubileum, men ännu hade inget bokslut visat lönsamhet, konstateras i reportaget. Faktum var att bolaget för 2005 var på väg mot en förlust på 30 miljoner euro. Frostdahl var ändå övertygad om att lönsamhet skulle nås nästa år. De 3G-baserade affärerna höll precis på att växa fram, och med det slopade förbudet mot bundling gavs nya förutsättningar.
För JNT innebar det förstås en speciell situation att ha VD:n utlånad till Finnet och DNA, nu för tredje gången. Det gav i varje fall tillgång till förstahandsinformation i många frågor, och den 20 december genomfördes ett styrelsemöte per e-post och telefon.
Den enda frågan gällde JNT:s ställningstagande till ett utkast till aktionärsavtal som utarbetats av de stora bolagen Oulun Puhelin, Kuopion Puhelin, Päijät-Hämeen Puhelin, Lännen Puhelin, Satakunnan Puhelin och de mindre bolagen Lohjan Puhelin och Iisalmen Puhelin. Utkastet skulle behandlas vid ett gemensamt möte följande dag.
Utkastet nämner att bästa möjliga information om Finnets ekonomiska läge hade getts vid de extra bolagsstämmorna under hösten och att ägarna var eniga om att saneringen av Finnetbolagen var absolut nödvändig. Däremot hade man inte kunnat enas om hur den skulle genomföras. Under senare tid hade obstruenterna till och med vägrat delta i mötena. Mot den bakgrunden förklarade nu de nämnda bolagen att de ensidigt skulle genomföra de åtgärder som behövdes.
Jan-Erik Frostdahl beskrev saken så här:
”På grund av den djupa misstro som i dag råder bland ägarna har alla beslut gällande Finnet Ab som på minsta sätt har beröring med ägarbolagen stannat upp. Det är uppenbart att detta utgör ett hot mot hela koncernens framtid och kan i värsta fall leda till att vi tvingas ansöka om skuldsanering för att den vägen tvinga fram de nödvändiga besluten. Ett skuldsaneringsförfarande skulle som jag ser det ha katastrofala följder och under alla omständigheter tvinga fram en betydande nedskrivning av värdet på de aktier i Finnet Ab som JNT äger.”
Kunde saneringsprogrammet däremot genomföras till alla delar, såg saken annorlunda ut. För att lösa upp den ’gordiska knuten’ hade de stora ägarna, med VLT och PPO som undantag, beslutit ingå det skissade aktionärsavtalet, som reglerade hur man skulle agera för att tvinga igenom de nödvändiga besluten. Frostdahl rekommenderade JNT att delta som part i avtalet med följande tilläggsmotiveringar:
JNT:s styrelse beslöt delta i aktionärsavtalet.
I februari 2005 lanserade tre unga män, Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim, en webbplats som de kallade Youtube. På klassiskt sätt utvecklades prototypen i ett garage. Bakgrunden var att de tre ville dela några videofilmer från en middag med vänner i San Francisco och irriterade sig på att filmerna på grund av sin storlek inte kunde skickas som e-post. De tänkte att det borde finnas ett enklare sätt.
Så föddes webbplatsen Youtube med videoklipp som laddas upp av dess användare.
Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim hade alla tidigare var anställda på företaget PayPal, vilket som framgått har en koppling också till Facebook och Linkedin. Utgångspunkten att Youtube skulle erbjuda gratis tjänster utan finansiell hjälp utifrån, förändrades i november 2005 när riskkapitalbolaget Sequoia Capital gjorde en första investering i Youtube.
Youtube växte härefter explosionsartat. I november 2006 köptes Youtube av Google för 1,65 miljarder dollar.
2005 var också året som gjorde Skypeskaparna Niklas Zennström och Janus Friis till miljardärer. Amerikanska Ebay köpte i september Skype för 2,6 miljarder dollar, plus ett belopp som kopplades till företagets ekonomiska utveckling de kommande åren.
Marias galleri: Kenneth Palm
”Teknikintresserad och ambitiös specialist på telefoni i alla dess former.”
Marias galleri: Thomas Nordström
”Skicklig programmerare som snabbt ser både helheter och detaljer. ”
Marias galleri: Jonas Riska
”En handlingens man som tar tag i saker och får det att ske. Tar ansvar för att grundinfrastrukturen fungerar.”