Vid skiftet till år 2007 hade som framgått det forna Finnetsamarbetet spruckit definitivt. De stora ägarbolag som (under projektnamnet Atlas) förberedde en omvandling av Finnet Ab till en nationell fulltjänstoperatör gick ur Finnetförbundet. Medan de övriga ägarbolagen, som höll fast vid förbundet, i stället (inledningsvis i hemlighet) förberedde sig för att sälja sitt ägande i Finnet.
Undantaget var framför allt JNT, som varken ville lämna Finnetförbundet eller ägandet i Finnet.
JNT-styrelsen konstaterade vid sitt första möte för året att Finnetförbundet som följd av de tappade medlemmarna skulle förlora 1,5 miljoner euro i intäkter på årsbasis. även om besparingar gjordes inom förbundet, skulle medlemsavgiften behöva höjas för de återstående medlemmarna från 2008. För JNT dock relativt marginellt med 15000 euro per år.
I början av februari fattade styrelserna i Atlasbolagen det formella beslutet om att samordna och överföra sin verksamhet till DNA och moderkoncernen Finnet. De höll öppet för att övriga ägare skulle komma med i processen. Aktionärsmöte förbereddes till den 21 februari och tidsfristen för intresseanmälan satte inledningsvis till den 15 mars.
Jakobstads Tidning lyfte fram det delikata i att JNT:s tidigare VD Jan-Erik Frostdahl och nuvarande ledning hade olika synsätt.
Jan-Erik Frostdahl tyckte i tidningen den 8 februari att JNT, VLT och GT gjorde ett olyckligt val: ”Rent generellt borde alla vara med. Då skulle de lokala bolagen bli en del av en nationell fullserviceoperatör och kunna samordna tjänsteutbudet. Därmed skulle de kunna bedriva verksamheten effektivare än tidigare och ha större
möjligheter att hävda sig på företagsmarknaderna.”
Frostdahl beskrev syftet också som ett sätt att skapa likviditet i ägandet. ”Vi är inte längre en grupp utan ett företag. ägarna kan till exempel välja att sälja, lista företaget på börsen eller kvarstå som ägare.” Han framhöll möjligheten att ansluta sig senare. Men då skulle villkoren inte vara lika goda.
”Vi har valt att stå utanför. Vi är i första hand
en lokalt ägd operatör som satsar på Jakobstadsregionen”, kommenterade Maria Höglund.
JNT:s styrelse följde förstås utvecklingen mellan de två lägren noga. I protokollet noterades att 18 av de 19 bolag som gått in för strategiskt samarbete med TDC Song nu agerade i ett nätverk Finnet Partners. Samarbetet gällde produktutveckling, teknik och landsomfattande lösningar. De som inte deltog var JNT, Iisalmen Puhelin och en grupp andra mindre bolag i Finnetförbundet, bland dem de två åländska bolagen.
Maria Höglund konstaterade i sin beredning att samarbetet inom förbundet ”tyvärr nu helt bygger på det samarbete som sker inom ramen för Finnet Partners [...] Att framöver vara medlem i förbundet men inte i Partners kommer inte att tillföra JNT något annat än intressebevakning gentemot myndigheterna. Att betala stora summor för det är inte rimligt.” Hon fortsatte:
”JNT:s nuvarande positionering är inte hållbar i längden, men enligt min bedömning borde vi hålla oss kvar i ingenmansland ännu och i detta skede varken ta djupare del i Finnet Partners eller Atlas. Under detta år bör vi se närmare på vad samarbetet inom Finnet Partners innebär, men först är det skäl att låta konflikterna mellan grupperna lägga sig.”
Det senaste halvåret hade för JNT-gruppens del internt handlat om kostnadsbesparingar och rationaliseringar. Nu gällde det i stället att se framåt. Ett led i det blev att återuppta ett tidigare avbrutet strategiarbete, i samarbete med konsulten Karl-Erik Wikström. Detta strategiarbete hade 2005 syftat till att hitta synergier mellan JNT, Multi.fi och OFC men lagts på is ”på grund av bristande samsyn på hur företagsgruppen skulle jobba framåt”.
”Ett grundantagande är att JNT fortsätter som självständig lokal operatör”, framhåller protokollet.
DNA:s extraordinarie bolagsstämma den 22 februari godkände enhälligt att Finnet Ab kunde teckna samgångsavtal med de fem Atlasbolagen: Enfo, Lännen Puhelin, Oulun Puhelin, Päijät-Hämeen Puhelin och Satakunnan Puhelin. I övrigt var läget känsligt. Redan vid valet av rösträknare blev det omröstning.
Maria Höglund kom att bli en av rösträknarna. I en av frågorna spelade hon därefter en vågmästarroll. Skulle stämman godkänna att Finnet också skulle ta över Lohjan Puhelin? Internt i Lojobolaget stred man om saken. Salon Seudun Puhelin var en av storägarna i Lohjan Puhelin och motsatte sig Finnetstyrelsens förslag. De övriga opponenterna röstade med Salobolaget.
Maria Höglund: ”Vi samarbetade ju med båda lägren och det gällde att manövrera efter-
tänksamt och med precision för att inte bränna några broar. Vi hade lovat Atlasgruppen att inte rösta mot deras projekt och vi såg att vi framöver behövde kunna samarbeta med båda grupperna.”
Hennes slutsats blev att rösta blankt. I praktiken innebar det att överlåtelsen av Lohjan Puhelins verksamhet till DNA godkändes med minimal majoritet (frågan krävde enkel majoritet), medan den riktade emissionen till Lohjan Puhelin förföll (då den krävde två tredjedels majoritet).”
Det intressantaste nu, som alla vid det här laget kände till, var ändå att Finnet Partners var i färd med att sälja sitt innehav, närmare 25 procent av aktiestocken, i Finnet till den brittiskbaserade kapitalinvesteraren 3i.
Jarmo Leino, som general för Atlasgruppen, berättar att man från hans sida under våren på allt sätt försökte få med de övriga bolagen i det upplägg som Atlasgruppen prefererade. Olika samarbetsformer erbjöds, men utan resultat.
Den 3 maj meddelades att det var avtalat att 19 av Finnets ägarbolag skulle sälja sin ägarandel till 3i. De bolag som stod utanför affären och alltså kvarstod som ägare i Finnet var VLT, GT, JNT, Pargas Telefon, Karis Telefon, ålands Telefon-
andelslag, Mariehamns Telefon, Iisalmen Puhelin och Vakka-Suomen Puhelin. Klart störst i gruppen var VLT, som under året bearbetades intensivt av Atlasgruppens företrädare.
Till exempel erbjöd sig Finnet att köpa VLT:s hela affärsverksamhet, vilket VLT:s styrelse avböjde. Tvärtom förklarades att avsikten var att kvarstå som självständigt regionalt bolag. Ett resultat av 2007 års aktiviteter blev att VLT:s fick en ny storägare, Lännen Puhelin, med 11,3 procent av aktierna.
Efter omstruktureringen kunde Finnet förutses ha tre ägargrupper: Atlasgruppen med c. 65 procent, 3i med c. 25 procent och de lokala bolagen med c. 10 procent ägande.
Jakobstads Tidning ägnade ägarspelet två artiklar den 10 och 11 maj. Det hette att JNT värjde sig mot samgång med Finnet: ”JNT har blivit en bricka i ett spel mellan de stora telefonbolagen.” Beskrivningen var att den nybildade ”jätten” på marknaden, Finnet, framför allt strävade efter att ta över VLT, som för sin del nu också hade blivit delägare i JNT.
Finnet hade gett övriga ny respit till den 15 maj för att meddela sin ståndpunkt. ”Vi har försökt se på saken ur ägarnas och kundernas synvinkel, om Finnets förslag skulle tillföra något. Men vi har inte sett något sådant”, kommenterade Maria Höglund. ”Däremot ser vi en fördel med att ha kvar det lokala inflytandet, till exempel då vi ska bestämma om vi ska bygga infrastruktur i Jakobstad och på landsbygden. Svenskan kan också bli lidande i större enheter.”
Frostdahl framhöll att JNT och de övriga bolagen kunde vänta sig ett nytt liknande erbjudande om ett år, men då på sämre villkor.
JT kommenterade också att JNT:s bolagsstämma nyligen hade gett styrelsen fullmakt att lösa in egna aktier upp till 350000 euro (maximalt 5000 aktier à 35-70 euro per aktie). Det var något nytt i bolagets historia, och frågan var nu hur saken skulle tolkas. Maria Höglund beskrev det nya greppet mer som en praktisk åtgärd än en försvarsåtgärd. ”I stället för att förmedla aktier från gamla ägare till nya, kan vi nu köpa in dem själva.” Hon beskrev VLT:s nya ägarandel i JNT på en procent som en affär i "bästa samförstånd".
Den 30 maj sammanfattade JNT:s styrelse att bara några möten av formell natur återstod innan det nya Finnet var skapat. Nya aktionärsavtal hade förberetts för Finnet, men huvuddelen av dem berörde inte JNT. Inlösnings- och samtyckesklausuler fanns med, och ett mål hade skrivits in att bolaget skulle kunna introduceras på börsen under 2008. Den 31 maj offentliggjordes 3i:s affär med Finnetbolagen. Priset för ägarandelen på 25 procent i Finnet blev 140 miljoner euro, vilket alltså motsvarade ett värde på hela bolaget på 560 miljoner euro. Priset ansågs högt och gav säljarna välfyllda kassor.
Som effekt av affären förändrades förstås konstellationerna inom Finnet. Detta förbättrade, i Atlasbolagens perspektiv, utgångspunkten när Finnet åter samlades till en extra ordinarie bolagsstämma den 19 juni.
Bland annat kunde nu den tidigare nedröstade aktieemission för Lohjan Puhelin beslutas enligt ursprunglig plan. För Lojobolaget innebar det ett minus: värderingen av Finnets aktier hade gått upp som följd av 3i-affären, med följd att Lojobolaget fick en tredjedel mindre andel aktier i Finnet än vad som ursprungligen var tänkt. För de övriga ägarna blev det ett plus: innehavet späddes ut mindre än det annars skulle ha gjort.
En väsentlig namnändring fastslogs samtidigt. Bakgrunden var att de kvarvarande bolagen i Finnetförbundet ansåg sig ha rätt till namnet Finnet. Finnet Ab borde därför byta namn, vilket även behövdes för att förbundet och bolaget inte skulle sammanblandas. Så skedde, och Finnets nya namn från den 1 juli 2007 blev DNA.
”I efterhand är det här en aning roande”, säger Jarmo Leino. ”Namnbytet innebar att det nya DNA kunde bygga på det gamla DNA:s varumärke [egentligen hette bolaget DNA Finland, men det kallades vanligen DNA]. Samtidigt gav det oss chans att markera avstånd till det grälsjuka Finnet, som vi man och man emellan började kalla Metsä-Finnet. Namnbytet var en lyckträff för oss.”
Hur skulle det gå för Novacall, som trots de hårda saneringarna under 2006 fortsatt göra förfärande förluster?
Faktum var att dramatiken kring Novacall fort-
gick, dock utan medial uppmärksamhet. Året började med att facket varslade om strejk. Tjänstemannaunionen lämnade in strejkvarsel för 300 anställda efter att Novacall åter aviserat byte av motpart i kollektivavhandlingarna till Servicefacket, där lönenivån var lägre. Strejk skulle inledas den 12 februari, om Novacall stod fast vid sin avsikt.
Inför hotet var Novacalls ägare tvungna att retirera. En strejk bedömdes vara förödande för kundrelationerna. I kostnader handlade lönenivåskillnaden mellan facken om 300000-500000 euro på årsbasis.
Men var skulle Novacall ta sina pengar? Problem var att vänta redan inför utbetalningen av februarilönerna. Bolagsstämmans beslut, den 22 februari, blev att ägarna skulle ge Novacall akut hjälp genom två kapitallån à 100000 euro, med utbetalning den 26 februari och den 25 mars, det vill säga dagarna före löneutbetalningarna. Ifall Novacall inte såldes under mars, skulle sannolikt nya lån behövas, konstaterade bolagsstämman.
Ett alternativ som nu också övervägdes var att anpassa Novacall till ett internt contact center för Atlasgruppen. De största uppdragen kom därifrån (DNA, KPY, OPOY). Om inte heller det alternativet kunde genomföras, återstod att sälja de kunduppdrag som gick att sälja för att sedan ”köra ner verksamheten”.
JNT:s styrelse såg i ett skede Atlasgruppen som det bästa alternativet. ”Bolaget skulle i så fall bli ett bolag utan vinstsyfte och JNT:s framtida roll i bolaget måste naturligtvis i sådana fall diskuteras. De övriga ägarna verkar i nuläget dock vara mest intresserade av att sälja bolaget, att ympa in en olönsam enhet i Atlas är naturligtvis inte så tilltalande.”
Försäljningsprocessen tog i mars till sist fart. DNA hade som framgått aviserat outsourcing av sin kundtjänst och förklarade nu att den som offererade på denna också förväntades lägga bud på Novacall. För Jan-Erik Frostdahl var det en delikat situation.
”Jag hade min tidigare koppling till Novacalls ägare, samtidigt var mitt uppdrag här att agera för DNA:s bästa. Medan Novacall ville ha upp priset, ville DNA ha ned det. Men pressades Novacall till konkurs, skulle det ha negativa effekter också på DNA. Jag fick fundera en extra gång över att jag på sätt och vis satt på två stolar”, kommenterar han.
Två spekulanter aktiverade sig, Tradimus och Teleperformance, båda verksamma både internationellt och i Finland. Inledningsvis troddes en affär kunna ske den 31 mars.
Parallellt var det ändå nödvändigt att planera för alternativet att försäljningen inte skulle bli av. Ett scenario beskrevs nu vara att ägarbolagen i så fall skulle ta över en del av den verksamhet som inte kunde säljas. För JNT:s del kunde då texttelefontjänsten och Netwisetjänsterna tänkas bli aktuella.
Den 3 maj konstaterade JNT:s styrelse att Tradimus var slutkandidat och att förhandlingarna verkade vara inne på slutrakan.
Det köpande bolaget hade sin bakgrund i det
bolag Excellent, som 2000 hade grundats av den svenske call centerpionjären Arne Weinz. Efter en snabb tillväxt och diverse förvärv köptes Excellent 2006 av riskkapitalbolaget Nordic Capital, som fusionerade in bolaget i ett annat av sina bolag, Tradimus. På legobasis skötte detta olika kunders kundtjänst, logistik, ekonomiadministration med mera.
Den 30 maj delgavs JNT:s styrelse att Novacalls förlust för januari-april var 230000 euro. Av det egna kapitalet återstod knappt 20000 euro. Tradimus bud var nu siffermässigt fastställt: en euro. Dessutom måste de gamla ägarna och DNA förbinda sig att betala ett förhöjt pris för tjänsterna från Novacall under en övergångsperiod, för att kompensera det nämnda underskottet.
Köpebrevet undertecknas följande dag, den 31 maj, och closing av affären skedde två veckor senare. Affären gjordes alltså av Tradimus, men när den slutfördes hette företaget redan Aditro. Den 11 juni slogs Tradimus nämligen ihop med Personec, ännu ett företag som Nordic Capital i tiden hade köpt (av Tieto Enator), och fick i samband med det åter nytt namn.
I JNT:s balans var Novacallaktierna upptagna till 655937 euro. ”Försäljningsförlusten blir med andra ord kännbar, men under rådande omständigheter är detta den enda realistiska lösningen”, konstaterade JNT:s styrelse.
Av de gamla ägarna kom JNT ändå bäst ur Novacallprojektet. De tjänster som Novacall skötte för JNT övertogs störningsfritt av Aditro. Ser man till Jakobstadsregionen som helhet har pionjärprojektet Novacall haft bestående sam-
hällsekonomisk betydelse genom de över etthundra arbetsplatser som skapades och fortsättningsvis finns på orten.
2007 blev också året då teknikkriget om 4G-standarden kulminerade. Som framgått stod huvud-
slaget mellan teknikerna LTE, CDMA-spåret och Wimax.
Mobile World Congress i Barcelona i februari 2007 blev en medial höjdpunkt för Wimaxalliansen. Wimax tog mässan ”med storm”, enligt medias rapporter. I en gigantisk monter puffade Nokia, Motorola, Intel, Samsung och andra för Wimax. Ericsson syntes inte till. I stället berättade journalisterna om en massiv skepsis mot Ericssons teknikval LTE. I stort sett alla konkurrenter lyfte fram Wimax och sade sig kunna börja leverera tekniken i slutet av 2007. Nokia skulle ha Wimaxmobiler klara under 2008.
Ericssons talesman Mikael Persson uttalade sig så här: ”Det är värt att poängtera att HSPA-
tekniken redan finns. Över hundra operatörer i världen har uppgraderat sina existerande 3G- nät till HSPA, som ger slutanvändarhastigheter mellan 3 och 7 Mbps. Det är mer än vad mobilt Wimax förväntas leverera ens i slutet av året.” Han fortsatte:
”Vi ser inget behov av Wimax på marknaden. HSPA kommer att leverera upp till 42 Mbps och ha täckning liknande GSM inom en snar framtid [...] Att uppgradera näten till HSPA är mycket billigare för operatörerna än att satsa på en ny teknik. Analytiker menar att mobilt Wimax kommer att nå kring 35 miljoner abonnenter 2011, men det är bara fem procent av världsmarknaden.”
Det media inte snappade upp var att Ericsson i en liten paviljong förevisade en testbädd för LTE för utvalda kunder. ”Det var väldigt hemligt. Specifikationsarbetet var fortfarande i sin begynnelse, och det var för tidigt att göra vårt utvecklingsarbete offentligt. Gästerna fick skriva på ett avtal att inte föra vidare vad de såg”, berättar Ericssons dåvarande radiochef Marie Westrin.
Öppet i Barcelona 2007 presenterade Ericsson en annan nyhet, femtoceller, världens minsta basstation för GSM, lagom för hemmabruk. Idén presenterades som ett tekniskt genombrott. Med femtoceller skulle mobiloperatörerna kunna ge sig in också på marknaden för fast access. ”Mobiltelefonen kopplar sig automatiskt till hemmabasstationen omedelbart då man vandrar in
genom dörren”, sades i Ericssons pressmeddelande.
Marie Westrin tog nu för vana att uppträda på möten med elegant liten grönmålad femtocell, som kunde tas för en aftonväska.
I praktiken avgjordes 4G-kriget utan att en enda tidningsrubrik uppmärksammade saken. Avgörandet var ett resultat av den tidigare beskrivna kontakt som 2004 inletts mellan ’fiendebolagen’ Verizons och Ericssons teknikchefer Dick Lynch respektive Håkan Eriksson. Relationen mellan
företagen utvecklades snart, och kärnfrågan handlade om teknikvalet för 4G.
Angeläget var inte minst att reda ut gränssnittet mellan Verizons 3G-teknik CDMA och konkurrentsidans LTE. I november 2007 var Verizon moget för ett internt beslut att genom en helomvändning gå in för LTE. Med en krigsliknelse var det som om ett elitregemente skulle ha bytt sida
mitt under pågående slag.
Nästa steg var den auktion som den amerikanska regleringsmyndigheten FCC genomförde i mars 2008. På spel stod ett brett spektrum i 700 MHz-bandet, som blivit ledigt genom digitaliseringen av de amerikanska TV-sändningarna. Verizon storhandlade nu frekvenser över hela USA, för 9,4 miljarder dollar, i avsikt att fylla dem med LTE-teknik.
Betydelsen av teknikstandarder beskrivs sällan i sin fulla vidd. En intressant sak är att de nordiska aktörerna, som Ericsson och Nokia, mer än konkurrenterna agerat för att skapa sådana standarder. Ericssons VD 2003-2009, Carl-Henric Svanberg: ”Ibland beskriver man standarder som om de var en form av socialism. Men telekombranschen har nått sin osannolika utveckling därför att den fått fram standarder som gjort det möjligt att jobba med en global skala”:
”Telesystemet är oerhört komplicerat. Inget företag kan uppfinna hela systemet. Det är nödvändigt med korslicensieringar och interoperabilitet. Det är som Rubiks kub, där allt beror av allt. Alla har ett delansvar och inga beslut kan tas utan att förankras i helheten. Det finns inte utrymme för solospel.”
”Kanske tror man att en lokal standard innebär stöd för den egna industrin och att man då kan komma fortare fram. Men även om en sådan
hållning kan vara framgångsrik lokalt och kortsiktigt, så blir den över tiden fel. Wimax drev på utvecklingen av HSPA, men det gynnade inte Wimax”, säger Carl-Henric Svanberg.
”En gemensam standard innebär inte att det blir mindre konkurrens. Tvärtom tvingar den fram konkurrens. Då tvingas man strida med blanka vapen. Då handlar det om att begripa sig på marknaden och att använda sina resurser klokt.”
”Microsoft, Apple, Cisco, Google – alla dessa amerikanska bolag är solitärer. Det ligger inte naturligt för dem att samarbeta med andra. I och
med att de inte är del i någon Rubiks kub, där allt beror av allt, kan de alltid göra som just deras kunder vill. Men det kan inte vi. Vår utgångspunkt är att alla delar i systemet ska fungera ihop. Då är det nödvändigt med en samarbetskultur”, kommenterar Carl-Henric Svanberg.
Samtidigt skedde 2007 något som på allvar skulle hota den nordiska teknikdominansen. Iphone introducerades. Och aktören var just ett av de amerikanska bolag som i princip tänkte ’fel’.
Rykten hade länge sagt att Apple skulle lansera en telefon, och i juni 2007 skedde det. Uppståndelsen var stor och gällde framför allt den tryckkänsliga skärmen och det kreativa användargränssnittet. Än så länge fanns Iphone dock endast för 2G-teknik och gick inte att köpa i Europa.
Ericssons reaktion var öppet beundrande. ”Jag är imponerad över vad Apple har gjort. De förstod direkt kraften och attraktionen hos tryckkänsliga skärmar. Och de har också lyckats få operativsystemet att fungera. [...] Alla tillämpningar blir enklare att använda om du har en bra telefon. Då kommer fler människor att använda Internet i mobilen”, sade den tidigare teknikchefen Jan Uddenfeldt i ett reportage.
Sanningens stund randades med detta framför allt för Nokia. Under lång tid hade Ericsson och Nokias samarbetat för att skapa teknikstandarder. Men efter många exempellöst framgångsrika år hade Nokia inte längre sin tidigare lyhördhet.
”Med Iphone tog Apple kommandot. Det trista är att Sony Ericsson redan många år tidigare utvecklade tryckkänsliga skärmar, men övergav dem på grund av bristande intresse hos kunderna. Sony Ericsson var för tidigt ute då”, säger Jan Uddenfeldt.
Han berättar att man från Ericssons sida gång på gång försökte få också Nokia att satsa på tryckkänsliga skärmar. Tekniken var bekant, men Nokias ledning sade nej. Sony Ericssons problem var att bolaget var för litet för att ensamt driva fram touch phones. För att nå globalt genomslag måste någon av de stora vara med.
”Det är otroligt synd att Nokia aldrig insåg vad de missade. De sa hela tiden envist nej till tryckkänsliga skärmar. Hade de varit med på spåret hade utvecklingen blivit annorlunda”, kommenterar Jan Uddenfeldt.
En sak som väckte intresse hos många JNT-kunder 2007 var att VLT fått koncession för att sända SVT:s program terrestrialt, alltså markbaserat, i JNT:s område. Därmed skulle det vara möjligt att se Sveriges TV också efter att de analoga sänd-
ningarna avslutats. Tre huvudsändare och ett antal slavsändare togs i bruk av VLT under året – två av de senare i JNT-masterna vid Jutas och Forsby (Pedersöre). För att kunna ta emot signalerna behövdes programkort, som tillhandahölls och fakturerades av VLT. JNT agerade återförsäljare.
Den 14 februari bekräftades att handelsregistret hade godkänt JNT:s nya bolagsordning. En långvarig process var därmed till ända.
I januari skedde en serverkrasch, som föranledde tillskärpning av vissa rutiner. Kraschen
berörde ett antal företagskunder som hade sina webbsidor på Multi.fi:s servrar. Det allvarliga var att säkerhetskopieringen på servern varit ur funktion. ”På grund av detta har vi fått jobba hårt med att hålla uppe kundrelationerna till en del företagskunder”, rapporterade Maria Höglund till styrelsen.
I mars befanns att boksluten för Multi.fi och OFC-Data båda visade positivt resultat, en positiv överraskning för Multi.fi:s del. Under året fusionerades båda bolagen med JNT, Multi.fi den 31 juli och OFC-data den 31 december. Ove och Kristina Fagerholm köptes ut som ägare i OFC-Data på våren.
I samband med fusionen JNT-Multi.fi togs en ny grafisk profil i bruk.
Hösten 2007 introducerade JNT sina egna VoIP-produkter riktade till vanliga konsumenter. En MultiVoice-kurs för den egna personalen genomfördes i juni. Ett kompendium hade ställts samman av Håkan Löfqvist som beskrev den tekniska flexibilitet som VoIP- lösningarna möjliggjorde. Framför allt gick man igenom argumenten inför kunderna. Som framgår av exemplen här intill var de åtskilliga.
Den första recensionen anger att försäljningen
av MultiVoice hösten inledningsvis var ”försiktig”. I årsberättelsen skrev Maria Höglund att tjänsten MultiVoice under slutet av året hade fått ett bra mottagande med många helt nya kunder. Även en del kunder som sagt upp sin fasta telefonanslutning hade återkommit för att få
VoIP-telefoni.
Ett samarbete med Cisco söktes nu för att utveckla VoIP-lösningar för företag. I december arrangerade JNT och Cisco ett gemensamt seminarium, dit företagskunder och prospects i området mellan Vasa och Karleby inbjöds.
Under hösten började man även fundera hur den gamla AXE-tekniken för telefonin skulle ersättas. JNT:s supportavtal med Ericsson skulle löpa ut 31 december 2009, och det var osäkert om avtalet ens skulle gå att förlänga.
Att ett fiberbaserat nät var rätt sak att satsa på för JNT hade Maria Höglund gjort klart vid flera tillfällen under 2006. Under 2007 blev fiber det stora temat för JNT och har fortsatt vara det sedan dess. Samtidigt skulle året visa att frågorna kring fiber inkluderar minst tre typer av komplikationer: de tekniska, de historiskt betingade och de ideologiska.
Några händelser i årets början gav en ingång i frågorna. Multi.fi överenskom med Pedersöre kommun om leverans av en helhetslösning för bredbandsförbindelser under fem år. Vid JNT- styrelsens marsmöte frågades efter en strategi för hur man skulle bemöta de byar som inte hade utbyggt fibernät och där ” bredbandsprofeterna” nu försökte ta mark. Dessa sistnämnda fanns sin inspiration bland annat i Sydösterbotten, där flera fibernät hade byggts i byarna genom en kombination av entusiasm och EU-stöd.
I april blev ett diskussionsämne att Sonera börjat debitera sina kunder 100 euro om året för tillgång till de rikssvenska kanalerna. Detta aktualiserade ett missnöje som under längre tid funnits med Sonera som operatör och leverantör. Knappt hälften av Pedersöres hushåll var kopplade till Soneras kabel-tv-nät.
Maria Höglund bekräftade i JT att JNT varje månad fick flera samtal angående problem med Soneranätet. ”Många undrar om det är möjligt att bygga ut JNT:s kabel-tv-nät i Pedersöre. Men jag tror att droppen för de flesta är att Sonera debiterar 100 euro per år för det rikssvenska digitala kanalpaketet.”
JT noterade att ett avtal mellan Pedersöre och JNT gällande fiberförbindelser till kommunens skolor strax skulle undertecknas. ”Det här bidrar naturligtvis till att resten av Pedersöre är intressant för oss”, konstaterade Höglund. ”Ekonomiskt krävs att ett tillräckligt antal hushåll är villiga att ansluta sig till JNT om en förbindelse byggs.”
Kort efter detta uppmärksammade JT att omkring 60 procent av JNT:s kunder hade en bredbandsanslutning med hastigheten 2 Mbps eller högre. Medeltalet i Finland var 27 procent. ”Multi. fi lanserade tjänsten Full-Rate redan 2002 och var därmed bland de första i landet som kunde erbjuda hastigheter på upp till 8 Mbps. Detta är troligen en orsak till att så många av JNT:s kunder i dag har höga hastigheter på sina bredbandsanslutningar”, var tidningens välgrundade spekulation.
I juni utvecklades frågeställningen ett steg till. När nu Pedersöre kommun var på väg att få fiberuppkoppling till alla sina verksamheter gav det JNT en närvaro i hela kommunen som skulle underlätta fiberutbyggnad också till övriga. Främst i Kållby och Esse uttrycktes intresse för det. JNT gjorde nu en plan för att kontakta invånarna i byar där bolaget inte hade egen infrastruktur.
Närmast som ett mantra fick Maria Höglund och hennes kolleger dock upprepa reservationen: ”Att utvidga nätet kräver naturligtvis att tillräckligt många är villiga att ansluta sig och att det helhetsekonomiskt är genomförbart.”
En del av bilden var att JNT sedan tidigare hyrde upp en hel del kopparförbindelser av Sonera just i dessa områden, för att erbjuda telefon- och ADSL- tjänster. Kostnaden var 100-160 euro per kund och år, totalt omkring 50000 euro per år. Någon lysande affär för JNT var det inte. Maria Höglund sammanfattade:
”Att diskutera med Sonera om att köpa nätet av dem har inte varit aktuellt eftersom vi då skulle bli tvungna att ta över ett nät som kräver en hel del sanering. Enligt vår bedömning klarar inte Soneras kabel-TV-nät av så höga frekvenser som vi distribuerar TV på i dag, varför vårt kanalutbud inte skulle kunna distribueras som sådant i det nätet. Det som i stället är genomförbart är att man säljer helt nya fiberanslutningar till hushållen.”
I augusti blev fiberfrågan till kommunpolitik. Kommunstyrelsen tillsatte då en arbetsgrupp för att utreda bredbandsfrågan i Pedersöre med målet att möjliggöra snabba kommunikationsförbindelser för samtliga invånare i Pedersöre kommun. Ordförande blev den kommunalpolitiske veteranen Allan Zittra.
Under hösten gjorde JNT ännu en närmare utvärdering gällande förutsättningarna för att bygga ut nätinfrastrukturen till byar i Pedersöre som inte hörde till JNT:s nät. Beskedet var att JNT skulle bygga om minst 50 procent av hushållen anslöt sig. Kostnaden per hushåll skulle vara 1500 euro.
För den utsedda arbetsgruppen i Pedersöre framstod därmed i praktiken två huvudalternativ: antingen vända sig till JNT eller satsa på ett eget fiberprojekt. I princip måste dock alla intresserade få lämna förslag. Grundprincipen skulle, enligt arbetsgruppens mening, vara att alla operatörer skulle ha samma möjlighet att använda nätet som transportväg till slutkunden. Kunden skulle fritt kunna välja mellan olika operatörer.
Arbetsgruppen skulle lämna sin rapport under 2008. Allan Zittra medgav att JNT hade en särställning i och med att kommunen redan samarbetade med bolaget. ”Men om Pedersöre väljer att bygga ett öppet fiberkabelnät är våra tjänster fortfarande tillgängliga”, förklarade Höglund.
Ett exempel på JNT:s ambitioner gavs den 15 november, då bolaget lanserade en tjänst kallad Multi.fi Estate. Det innebar en bredbandshastighet på upp till 100 Mbps, i framtiden mer. ”Via Internet överför man allt mera rörliga bilder.
De som spelar mycket över Internet har också behov av snabba svarstider [...] ping-tiden här är endast 1-5 ms”, berättade JNT:s projektansvarige Tomas Tallkvist i medierna.
I första skedet skulle Estatetjänsten vara tillgänglig i ett trettiotal höghus och radhus i Jakobstad, men inom de närmaste åren i de flesta höghus- och radhusfastigheter både i staden och grannkommunerna. En flaskhals var fastigheternas inomhusnät. Det var ju ingen mening med 100 Mbps fram till husväggen, om förbindelsen den sista biten fram till användaren bara klarade 2 Mbps.
Den 1 juli hade DNA och Finnet trätt i verksamhet som nya företagsskapelser. Det var en betydande händelse i den finländska telekommiljön, men den innebar inte att allt nu blev lugnt vad gällde ägar- och konkurrensfrågor. En beskrivning ur ett ’Metsä-Finnet- perspektiv’ i samband med nyordningen lydde så här:
I stället för tre aktörer hade Finland nu fyra teleoperatörer, ”alla med olika fokus och verksamhetsformer”. Gruppen med fristående regionala Finnetbolag skulle fortsättningsvis vara en stark investeringsmotor inom sina områden, samtidigt som de representerade en regional underleverantörsindustri. Det gamla Finnet delades i ett nytt Finnet, med en omsättning på 370
miljoner euro och 1770 anställda, och i ett nytt DNA, som inkluderade det gamla DNA och fem tidigare telefonbolag.
”Genom att i tiden grunda DNA ville man förhindra att den finländska marknaden delades mellan två konkurrenter. Detta har nu uppnåtts; de regionala aktörerna kan skapa egna kontakter till mobiloperatörerna enligt marknadens läge. De fristående telefonbolagens kapital kan således frigöras från DNA och användas till att utveckla telekommunikationstjänster inom de egna regionerna”, var PPO-VD:n Pauli Korpi- Tassis beskrivning i ett pressmeddelande.
En väsentlig förändring var att det nya DNA var ungefär dubbelt så stort som det gamla, en effekt av att de fem regionala bolagen hade apporterat in sin fasta verksamhet. Detta ökade de fem bolagens ägande, medan ägandet halverades (ungefär) för övriga DNA-ägare. JNT:s ägarandel i gamla DNA hade varit drygt 1,6 procent, efter den 1 juli var den drygt 0,8 procent.
JNT:s linje var mycket klart att stå fast som ett regionalt bolag. Men hur var det med grannbolagen VLT och GT? Som framgått hade aktiviteten varit stor för att försöka få över VLT på Atlasgruppens sida. Om VLT verkligen skulle byta läger, skulle JNT komma att stå mycket ensamt i det österbottniska landskapet.
En sak som kunde tänkas få betydelse var att VLT under 2007 fick ny operativ ledning. Mångårige VD:n Erik Sjöberg gick i pension, och till ny VD utsågs Timo Cavén, med IT-meriter bland annat från Tieto Enator. Cavén tillträdde den 1 november, det noterades att han var helsingforsare och knappast kunde beskrivas som en Österbottenkännare.
VLT hade under Erik Sjöbergs sista VD-tid börjat för ändra tyngdpunkten från telekom- till IT-operatör, bland annat genom företagsköp via dotterbolaget VLT Invest Ab, grundat 2006. Det stod klart att den inriktningen passade Timo Cavén. I sin första VD- rapport i årsberättelsen för 2007 betonade han tillväxt och utveckling mot en diversifierad koncern och deklarerade att ”de små lokala och regionala aktörernas tid börjar vara förbi”.
I protokollet för JNT:s decembermöte noteras att diskussioner om ”operativt samarbete” med GT och VLT hade förts vid ett möte med GT:s VD Bo Eklund. Att initiativet var initierat av VLT:s nya ledning togs för givet.
Styrelseprotokollet upplyser om att GT:s styrelse hade meddelat positivt intresse till ett utökat samarbete. JNT:s svar var att operativt samarbete kunde ske inom ramen för normala affärsmässiga avtal och inte krävde särskilda ägararrangemang. För tydlighets skull preciserade JNT-styrelsen att samarbete med VLT-koncernen på normala affärsmässiga grunder var OK, ”men inga diskussioner inleds om köp/försäljning av aktier”.
En indikation att saker var på gång var att en juridisk byrå i Helsingfors, Lakiasiaintoimisto Asiakasturva Oy, i brev till JNT:s alla ägare erbjöd sig att köpa JNT:s aktier för 520 euro styck (egentligen tio aktier à 52 euro). Jakobstads Tidning gjorde en del undersökningar i saken och skrev att byrån misstänktes vara bulvan för tredje part. Byrån hade också tidigare visat intresse för JNT- aktier.
Maria Höglund berättade i tidningen att reaktionerna hos ägarna främst varit tveksamma. Några undrade om de faktiskt måste sälja sina aktier. Så var naturligtvis inte fallet, påpekade hon. ”Är det så att man vill sälja sin aktie, så kan man även välja till vem man säljer. Telefonbolaget köper nu aktier till samma pris som Asiakasturva.”
JT skrev att brevkampanjen var ”vardagsmat” för byrån. De senaste sju åren har företaget köpt telefonbolagsaktier runtom i landet. Men företaget har inte fått smickrande reklam på alla håll. Och när JT:s reportrar sökte den juridiska byråns VD kunde han inte nås på något av de 22 telefonnummer som byrån fanns listad under.
Den fullmakt som bolagsstämman hade gett för bolaget att förvärva egna aktier visade sig under året komma i flitig användning. 2300 egna aktier köptes av JNT under året till ett medelpris strax under 50 euro.
Marias galleri: Tomas Hellqvist
”Glad och humoristisk dataspecialist
som gillar utmaningar.”
Marias galleri: Tomi Jansson
”Systematisk och målmedveten försäljare som gärna sätter sig in i nya saker.”
Marias galleri: Sture Cederberg
”Käck och glad ser Sture till att datanätverken fungerar och utvecklas.”