Många skulle komma att minnas 2008 som året för den stora finanskrisen, som plötsligt blev en realitet efter den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers konkurs i september. Men detta visste ingen i årets början.
För JNT hade 2007 tydligt blivit året då verksamheten gick in i ett nytt skede. ”Vi rensade upp i strukturerna. Novacall avyttrades och fusionerna med Multi.fi och OFC- Data slutfördes. Det nya JNT tog form”, sammanfattar Maria Höglund. Många av byggstenarna för det nya JNT härstammade från Multi.fi. Det ’gamla’ JNT hade volymen och substansen, men kring Multi.fi:s tjänster fanns framtidspotentialen.
Maria Höglund: ”Att sammanföra företagskulturen hos en utmanar- /uppstickaroperatör med kulturen hos en traditionell operatör med över hundraåriga anor skulle jag vilja påstå var minst lika omvälvande för medarbetarna inom gamla JNT som för alla inom Multi.fi och OFC-Data. Det var utmanande att sammanföra det stabila och rutinmässiga med det framfusiga och nyskapande i uppstickarkulturen.”
Som framgått var 2007 året för en nystart också nationellt, genom att det ’nya’ DNA bildades. Detta gällde i högsta grad även de bolag som sålde sina DNA-innehav. Med stöd av de starka kassor de fick gavs en möjlighet att investera i verksamhet som kunde bredda deras traditionella tjänsteutbud.
För JNT blev 2008 framför allt året då den stora utbyggnaden av fiber kom i gång. Denna drevs som framgått fram medvetet av JNT, men den förstärktes av den ’fiberaktivism’ som uppkom i Sydösterbotten och spred sig därifrån.
Globalt fortsatte under 2008 tävlingen om att utveckla allt högre överföringskapacitet. Youtube drev på behovet bland annat genom att introducera stöd för HD-kvalitet och formatet widescreen (’bredbild’) för videofilmer. Även streaming (strömmande media) introducerades nu i större skala, till exempel musiktjänsten Spotify, som efter två års tester och utvecklingsarbete lanserades i Sverige i oktober.
För JNT blev 2008 framför allt året då den stora utbyggnaden av fiber kom i gång. Denna drevs som framgått fram medvetet av JNT, men den förstärktes av den ’fiberaktivism’ som uppkom i Sydösterbotten och spred sig därifrån.
Globalt fortsatte under 2008 tävlingen om att utveckla allt högre överföringskapacitet. Youtube drev på behovet bland annat genom att introducera stöd för HD-kvalitet och formatet widescreen (’bredbild’) för videofilmer. Även streaming (strömmande media) introducerades nu i större skala, till exempel musiktjänsten Spotify, som efter två års tester och utvecklingsarbete lanserades i Sverige i oktober.
För telekomoperatörerna innebar detta förstås en fortsatt utmaning. Hur de än försökte ställa om sig till de nya förutsättningarna, verkade de aldrig hinna i kapp tekniken. Vid slutet av 2008 hade datatrafiken i näten (främst musik och bild) redan blivit i storleksordningen tio gånger större än rösttelefonin. Knappt hade affärsmodellerna reviderats, så måste de revideras igen.
”Medan SMS var en nästan omoraliskt lysande affär (en fråga om hundratals euro i intäkter per MB) och rösttelefonin gav ungefär en euro per MB, innebar den dramatiska volymökningen av ’datakom’ endast intäkter på någon tiondels cent per MB. Med en så låg intäktsnivå fanns inte
mycket utrymme för nyinvesteringar”, kommenterar Bertil Thorngen, ledande analytiker av telekomutvecklingen, under lång tid som strategichef för Telia.
I Finland hade fram till 2008 ett femtontal opera-
törer satsat på Wimax, bland dem PPO, som övertygats om teknikens fördelar i glesbygdsmiljö. Men hur såg framtiden ut för tekniken? I kapitlet om 2007 beskrevs hur Ericsson vid telekommässan i Barcelona uppfattades som den stora förloraren genom att säga nej till Wimax. Vid mässan 2008 tog Ericsson en gruvlig revansch.
Denna gång presenterade Ericsson sin 4G- teknik LTE inne i hallen och inte i hemlighet utanför den. Nu blev branschen klar över att flera av de stora operatörerna var på väg in på LTE-spåret – en dramatisk vändning. Ericsson beskriv hur även CDMA- tekniken skulle kunna migreras till LTE. En liten bärbar LTE-terminal, kallad Berta, förevisades. Mycket hade snackats om de höga bredbandshastigheterna, här var det bästa beviset hittills för att det fungerade. Bland annat demonstrerade Ericsson nu världens första end- to-end mobilsamtal i LTE.
Med Berta presterades hastigheter på nivån 140 Mbps. Revanscheffekten för Ericsson förstärktes av att de amerikanska jätteoperatörerna Sprint Nextels och Clearwires stort uppblåsta Wimaxprojekt precis nu var i färd med att haverera. Sprints Nextels VD Gary Forsee fick genom en artikel i Wall Street Journal veta att hans styrelse sökte ny VD för bolaget.
Ännu i januari 2008 hette det att de nya Wimaxnäten i USA skulle öppna i april. Så blev inte fallet. Däremot passade Ericsson på att just då demonstrera en HSPA-lösning på 42 Mbps. Det beskrevs som nytt världsrekord i dataöverföringshastighet i mobilnätet. Rekordet möjliggjordes av att modulationstekniken 64QAM hade lagts in i HSPA- tekniken och av ännu en nyhet: dubbla
antenner hade byggts in i basstationen och mobiltelefonen, så kallat 2 x 2 Mimo (Multiple Input Multiple Output).
Varför detta ständiga fokus på att utveckla ny teknik? Ericssons teknikchef Håkan Eriksson fick frågan många gånger: ”Man måste våga ta till sig det nya, som LTE, även om det kan kannibalisera på den teknik som redan rullar. Annars tar konkurrenterna över.”
På frågan vad LTE skulle användas till var Håkan Erikssons svar: ”Jag vet inte. Vi känner inte till vilka tjänsterna blir, men vi kan vara säkra på att de kommer. Alla tidigare teknikkliv har också ifrågasatts.”
Trots detta fortsatte Ericsson som framgått att lägga en ansenlig del av sina forskningskostnader på GSM. Varför? Håkan Eriksson 2008: ”För att den är stor, tre miljarder människor använder den, och den växer, inte minst som följd av att Kina är försenat med 3G. Det går fortfarande att utveckla bort kostnader för kunden, genom till exempel energieffektivare basstationer.”
Men väsentligt är också att all ny teknik inte har framtiden för sig. Till exempel blev Ericssons beslut nu, sommaren 2008, bara ett år efter lanseringen att avsluta utvecklingsarbetet gällande de beskrivna femtocellerna.
”Vi fick alltid entusiastiska kommentarer då vi presenterade femtocellerna. Men när det kom till kritan, vad var vinsten med att ta dem i bruk? För bredbandsanvändning krävde de i praktiken fiberaccess till det fasta nätet. Och om du har en fiberförbindelse och Wi-Fi hemma, vad behöver du då en femto till. Vi var väldigt förtjusta i vår nya produkt. Det var bara det att den inte behövdes”, kommenterade radiochefen Marie Westrin.
2008 blev också året då statsrådet beskrev som en nationell målsättning att alla fasta bostäder och företag i Finland till 2015 skulle ha tillgång till
100 Mbps för bredbandskommunikation. Närmare bestämt sades att bostäderna skulle ha tillgång till ett fiber- eller kabelnät med den nämnda kapaciteten på högst två kilometers avstånd.
I en broschyr sammanfattade kommunikationsministeriet budskapet:
”En bredbandssatsning är lika viktig för dagens hem som värme, el och ett fungerande vattenledningsnät. Med hjälp av bredbandet kan du hålla kontakt med världen omkring dig och använda dig av allt mer varierande tjänster [...] En fast fiberoptisk anslutning är det överlägsna alternativet vad gäller hastigheter och funktionssäkerhet. Den räcker till alla nuvarande och framtida Internettjänster, och kommer att göra det i minst 50 år framåt.”
Maria Höglund kommenterade i JNT:s årsberättelse att tidtabellen för statsrådets mål var ”utmanande men helt realistisk i vår nejd”.
En väsentlig fråga som en statlig arbetsgrupp nu utredde var hur en open access-modell för fibernäten skulle kunna se ut. Vad skulle vara
rimliga villkor för utomstående tjänsteleverantörer som använde andras fibernät?
I en informationskampanj lyfte statsrådet fram kommunerna i Suupohja som föregångare. 2005 hade de fattat ett strategiskt beslut om att utveckla en gemensam nätverksinfrastruktur och bygga eget fibernät. Delägare var kommunerna Kauhajoki, Teuva, Kurikka, Isojoki, Karvia och Karijoki plus TDC (vars andel senare köptes av PPO) med en fem procents ägarandel. Nätet skulle vara öppet.
En annan pionjär som lyftes fram var Kuuskaista, ett andelslag som grundats som ett ’gräsrotsinitiativ’ i mellersta Finland 2002.
2007 hade Pedersöre kommun som framgått tillsatt en fiberarbetsgrupp, ledd av Allan Zittra. Aktivisterna i Sydösterbotten beskrevs som en förebild, och dessa ville även sprida sin vision vidare. I det hade de stöd av Österbottens Förbund. En nyckelperson var Ulf Grindgärds, eldsjäl kring
fibernätet i Kristinestad (KRS-Net) och anställd av förbundet som specialplanerare för IT- infrastruktur i landskapet.
Det var därmed bäddat för fiberkonkurrens på JNT:s område och aktiviteter parallellt med dem som JNT planerade. Det alla i ivern inte såg var skillnaden mellan landsändarna: i Sydösterbotten fanns ingen etablerad aktör med intresse för att bygga fibernät, i norra Österbotten fanns som framgått en sådan.
I Jakobstads Tidning i maj utvecklade Maria Höglund JNT:s ståndpunkt: ”Alla initiativ för att förbättra verksamhetsförutsättningarna i nejden är lovvärda och målet torde vara det samma för alla aktiva: ändamålsenlig infrastruktur som ger bästa möjliga verksamhetsförutsättningar oberoende av var man bor... [Men] när man följer med debatten får man ibland uppfattningen att ingenting görs och att fiberutbyggnaden kräver nya andelslag eller kommunala affärsverk för att ta ordentlig fart. Så kan det vara på en del orter, men inte i Jakobstadsnejden.”
Hon beskrev JNT:s utbyggnads- och moderniseringsplaner gällande näten i Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.
”Under senare tid har en del oroliga förfrågningar kommit till oss gällande planerade fiberprojekt. I flera byar har man varit orolig för att
kommunernas aktivitet i fiberfrågan ska innebära att JNT inte bygger ut fibernätet enligt de byggplaner vi har presenterat. Så är det inte, vi inom JNT bygger hela tiden fiberförbindelser på de områden där intresse finns. Snarare är det så att arbetet med att förse Jakobstadsnejden med snabba fiberförbindelser kräver aktivitet också på bynivå och vi ser fram mot ett givande samarbete med kommunerna i denna viktiga fråga.
----
[...] det handlar om att fatta beslut i byarna, gårdsgrupperna eller kvarteren ifall man vill ha fiberanslutning och när. Alla kan själva påverka när de får en fiberförbindelse hem till sig. Man kan till exempel ta kontakt med oss så kan vi diskutera hur många i byn, gårds- eller kvartersgruppen som borde ansluta sig för att vi ska kunna dra fiber till en rimlig kostnad.”
Maria Höglund framhöll i sitt inlägg att ett nät ändå inte är något självändamål. Det användaren behöver är tjänster i nätet. Hon nämnde att JNT, ”eftersom inga standarder kring open access ännu är definierade”, i första skedet erbjöd tillgång till Internet och TV från JNT, men att kunden gällande övriga Internetbaserade tjänster fritt kunde välja leverantör, även till exempel IP- telefoni.
Hon ifrågasatte om allt skulle kunna skötas med talkokrafter. ”Där har vi [JNT] en stor fördel i och med att vi redan har ett lokalt ägt bolag i branschen.”
Peter Portin, som företrädare för Pedersöreinitiativet, tog i ett ambitiöst svar en utgångspunkt i att Maria Höglund påpekat att de kopparbaserade näten på sikt inte skulle komma att räcka till. ”Det är första gången jag hör en företrädare för telekombranschen i vårt landskap ens antyda något sådant. Vår nuvarande infrastruktur har varit föråldrad och otillräcklig i flera år även om branschen hävdar motsatsen”, var hans uppfattning.
Nu fanns dock äntligen anledning till optimism. ”Aktivister med början i Sydösterbotten har vaknat. Deras initiativ har med hjälp av bland annat Österbottens Förbund spritts till hela landskapet och nu planeras verkligt snabba och öppna nät med fri konkurrens till hushåll, företag och fastigheter i nästan hela Österbotten.”
Samtidigt som denna diskussion pågick var JNT ”på väg att erövra Soneramark”, som JT uttryckte saken. I mars berättade tidningen att 60 av 116 hushåll i Vexala var redo att ansluta sig till JNT:s fibernät. Också byborna i Monäs hade nu kallat till möte för att sondera intresse för samma sak.
Bakgrunden var bland annat att JNT under ett antal år hade hyrt in sig i Soneras nät och stod för Internetanslutningarna i byarna. Sonera hade överhuvudtaget inte varit intresserat av att sälja bredbandstjänster till sina abonnenter.
I den mån förbindelserna fungerade var de
emellertid alltför långsamma. ”Sonera är också helt ointresserat av att göra något åt nätet. Tvärtom har bolaget meddelat att det fasta nätet i glesbygden ska köras ner”, berättade Sören Stråka, Monäs, i JT. Missnöjet med Soneras nät i sjöbyarna i Munsala var både gammalt och utbrett, förklarade Jan Sundholm: ”Jag har i tre år förgäves försökt påtala problemen med nätet i Vexala.”
JNT inledde nu en serie möten i fiberfrågan i byarna. Det blev tio möten under 2008, med varierande samarbetsparter. Första mötet, i januari, skedde i Pedersöre medborgarinstituts regi och gav tillfälle för alla intressenter att beskriva sitt budskap, inklusive fiberaktivisterna och Österbottens Förbund.
Under våren hölls möten i Vexala, Monäs, Kantlax och Hirvlax, de senare på initiativ av byaråden, och i Larsmo, Lappfors och Lepplax. De två sistnämnda mötena föranleddes av att Sonera meddelat om kraftigt höjda linjehyror på orterna, vilket tvingade också JNT att höja sina priser på ADSL. Om Lappforsmötet kommenterades inom JNT att man höll ”låg profil”, eftersom man
rörde sig på ”Allans domäner” (Allan Zittras hemby Kiisk hör till Lappfors).
I oktober höll JNT informationsmöte i Monå och i november i Forsby, Pedersöre, inför en handplockad mindre grupp.
Peter Portin hade i sin JT-artikel spelat ut kortet att JNT kunde välja att hålla sina nät stängda för utomstående operatörer. I en analys daterad några veckor senare presenterade Maria Höglund slutsatsen att möjligheterna och styrkorna med open access för JNT:s del klart övervägde de negativa hotbilderna. Det fanns ingen anledning att invänta reglering från myndighetshåll, den bästa politiken var att hålla nätet öppet för operatörer ”som vill finnas i Jakobstadsnejden”.
En analys av geografin i JNT-nejden ledde till en indelning i 83 områden, vilka omfattade omkring 11500 fastigheter. Preliminärt bedömdes att
JNT med egna resurser skulle klara att bygga ut 9-10 av områdena årligen.
Samtidigt gällde den helt grundläggande frågan innehållet i fibernäten. Vilka tjänster skulle det handla om, vem skulle producera dem, vem leverera dem, och i vilken form skulle de paketeras för leverantörer och slutkunder?
Maria Höglund: ”Det naturliga var att söka strategiska samarbeten med många olika parter utan att binda upp JNT till någon speciell grupp. Strategin skulle vara att skapa dynamiska samarbetsnätverk där vi kunde erbjuda sådant som våra kunder ville ha.” Och eftersom de geografiska avstånden betydde allt mindre i det uppkopplade samhället, ”låg det nära till hands för JNT att genom ett intressant tjänsteutbud söka kunder i fibernät också utanför regionen, oberoende av vem som byggt näten.”
Men hur skulle affärsmodellerna alltså se ut i ett öppet nät?
JNT tog i detta del av erfarenheterna framför allt hos UmeNet, det fibernät som Umeå stad
hade börjat bygga redan på nittiotalet och som 2008 hade omkring 45000 hushåll inkopplade. Lärdomen var att UmeNet hade fått börja producera egna Internettjänster för att överhuvudtaget få i gång tjänsteleveransen i nätet. 1-2 år senare började man få med också övriga operatörer. Efter 3-4 år var leverantörerna åtskilliga och konkurrensen reell.
”Genom att vara tidigt ute med att ta fram en modell för open access kan vi påverka hur marknaden utvecklas. Vi har möjlighet att, förutom att effektivt bygga upp det egna nätet, också utveckla verksamheten till att driva mindre fristående fibernät och förse dem med intressanta tjänstepaletter”, sägs i ett dokument som låg till grund för en av JNT:s satsningar under 2008: att utveckla tjänsten Multi Net, som i korthet handlar om operatörsoberoende drift, administration och övervakning av kommunikationsnät.
Någon motsvarande tjänst fanns inte i Finland. En sondering gav vid handen att TEKES var intresserat att delfinansiera ett projekt för att utveckla en affärsmodell för open access. En projektplan var klar i september, och efter positivt besked av TEKES inleddes projektet med sex JNT:are involverade, bland dem Kenneth Nylund som projektledare.
I oktober 2008 presenterade fiberarbetsgruppen i Pedersöre sitt förslag. Det sammanfattades i fyra punkter: • Kommuninvånarna bygger ett eget nätverk som alla i kommunen kan ansluta sig till. • Ett nät byggs med framtidens teknik, optisk fiber ända fram till fastigheten eller lägenheten. • Nätet ägs och drivs av ett andelslag. Var och en som tar en anslutning blir medlem och delägare med påverkningsmöjligheter i andelslaget. • Nätet ska drivas enligt det öppna nätets princip.
Mycket entusiasm uttrycktes. En broschyr sammanställdes med hänvisningar till föregångarna i Sydösterbotten. Ätta självständiga nät var där i färd med att bilda ett samarbetskluster, Finnish Open Networks (FIONETS). ”Fördelen med att gå ihop och samarbeta är att små enskilda nät inte är så lockande för tjänsteleverantörer”, hette det. I slutet av 2008 hade näten inom FIONETS omkring 4 000 abonnenter.
Pedersöregruppen hänvisade också till andelslaget KNT-Net i Kronoby, som grundats 2007
och därmed varit först ute i norra svenska Österbotten med målet att bygga ett fibernät i hemkommunen. Under våren 2008 visade en kartläggning i Kronobybyarna att över hälften av hushållen var intresserade, och byggnationen kom i gång under hösten.
Kommundirektör i Kronoby var nu Stig Östdahl. 1994 hade han som nämnts varit kommundirektör i Nykarleby och då inte fått grannkommunerna med sig i sin ambition att söka kontakt med Internet.
I oktober 2008 togs ett initiativ också i Nykarleby. Ett planerings- och mobiliseringsprojekt inleddes med finansiering av Österbottens Förbund. I december utsågs Mats Kronqvist till projektledare för projektet "Fiber i ett öppet landskap".
På sin blogg skrev Ulf Grindgärds att fibernäten Dynamonet, KrsNET, Suupohjan seutuverkko, Hakukaista (Kurikka), Valokaista (Ylistaro) och Kuuskaista (Kuusiokunnat - Alavus, Kuortane m.m.) nu alla var ihopkopplade med varandra: ”Detta är ett lysande exempel på samarbete över landskapsgränsen.”
Att en dragkamp förestod mellan JNT och lokala fiberaktivister var alltså uppenbart. De minnesgoda kunde se paralleller till de dramatiska händelser 1957-1964 då tio av femton lokala
telefonandelslag (i något fall aktiebolag) hade fusionerat med telefonbolaget i Jakobstad (beskrivs i JNT:s historik Hundra år i ledningen). Kampen var den gången hård i många byar om
man skulle välja Jakobstadsbolaget eller staten som fusionspart. Värst var konflikterna i Esse (Bäckby), Kållby och ytterbyarna i Munsala, och i alla de fallen hade majoriteten i slutändan valt staten.
Det som skilde, jämfört med utgångspunkten nu femtio år senare, var att Jakobstadsbolaget på femtiotalet länge styvnackat sagt nej, när andelslagen ute i regionen tagit kontakt för att diskutera ett övertagande. Telefonbolagets styrelse tyckte den gången att det inte var stadens sak att ta hand om problemen långt ute i landsorten.
Att en ny tideräkning börjat uttrycktes 2008 också i frågan hur den klassiska telefontekniken AXE skulle ersättas. Som framgått hade ett samarbete med Cisco kommit i gång, och Ciscos teknik framstod allt mer som den som kunde utmana Ericsson. I juni presenterade Sven Wannäs
en jämförelse mellan dessa två leverantörers förslag.
Ericssons lösning hade fördelen att den möjliggjorde både VoIP och traditionell fast telefoni. Nackdelen var att Ericssons system var för stora, och därmed för dyra, för JNT:s behov. Cisco hade hunnit längre i sin VoIP-utveckling, hade lösningar i den storlek som JNT behövde och erbjöd även ett enklare gränssnitt för att integrera tredjepartssystem. Dock hade Cisco ingen bra lösning för fast telefoni, varför denna skulle behöva skötas just med ett tredjepartssystem.
Jämförelsen utföll till fördel för Cisco, som dessutom kunde ses som en strategiskt viktig partner, eftersom datastamnäten och JNT:s VoIP-baserade företagstjänster var byggda med Ciscoteknik. JNT:s beslut blev att den nya generationens telefoncentral skulle beställas av Cisco. En testplattform skaffades ännu under 2008, under 2009 skulle den nya huvudcentralen tas i drift
parallellt med AXE. Tredjepartsutrustningen för fasttelefonin skulle slutligen tas i gång successivt för bortkoppling av AXE 2012.
Den IP-baserade telefonin fick under 2008 sitt genombrott för vanliga abonnenter, främst tack vare JNT:s MultiVoice-tjänst. 8 procent av telefonanslutningarna var vid årets slut IP- baserade. Antalet telefonanslutningar fortsatte minska, men tack vare den starka frammarschen för MultiVoice-tjänsten minskade anslutningarna med bara två procent under året.
Under året ökade andelen betal-TV-kunder
markant. Nu förverkligades slutligt övergången till digitala TV-sändningar i kabel-TV-näten och den analoga distributionen av TV-sändningarna upphörde.
Ännu en nyhet 2008 var att JNT avtalade med Ålcom om leverans av IP-TV.
Maria Höglund: ”Det här är åter ett exempel på vårt sätt att tänka. Vi byggde även här på frivillighet och inte på deläganden och vidlyftiga aktionärsavtal kors och tvärs. Det viktiga var att hitta en samarbetspart med tillräckligt tekniskt kunnande och med vilja att utveckla programutbudet enligt vår målgrupps preferenser. Anvia kunde ha varit ett alternativ, men ett samarbete med Ålcom hade fler fördelar.”
Samarbetet med Ålcom gick tillbaka på en studieresa som en delegation från JNT och Multi.fi 2001 hade gjort till Mariehamn (Ålcom var då Älands största Internetleverantör). William Lindén lärde den gången känna Jan-Erik Eriksson, som han tre år senare stötte på igen på ett seminarium i Helsinfors, arrangerat av Cisco på temat MPLS (Multiprotocol Label Switching, lämplig för bland annat IP-TV och IP-telefoni).
William Lindén: ”Vi åt middag tillsammans, och det blev inledningen till ett långt samarbete kring både Internettrafik och IP-TV. Det visade sig att Ålcom höll på att bygga en förbindelse till Helsingfors och behövde placera sin utrustning någonstans. Redan under middagen kom vi överens om att de kunde placera sin utrustning i vårt skåp och samtidigt byta trafik, så att de fick tillgång till trafik via Ficix av oss och vi till Netnod [som driver de centrala knutpunkterna i Sveriges del av Internet] via dem.”
Vid samma tid deltog William Lindén och hans kolleger i diskussioner kring IP-TV med en gruppering inom Finnet: Oulun Puhelin, PPO, GT, KPY och 3-ktv. ”Det var mycket möten och dividerande om både teknik och politik. Tekniskt körde vi
i gång test och kunde se IP-TV i Jakobstad 2004 via detta koncept. Men vi kom till att det var för mycket politik inblandat.”
Genom kontakten med Jan-Erik Eriksson visste William Lindén att man på Ålcom var långt kommen med sitt eget IP-TV-koncept, och det spann han och kollegerna vidare på under 2004-2005. I slutet av 2004 hade han IP-TV hemma hos sig i Jakobstad i full funktion via Ålcom.
”Det vi konstaterade, och som bekräftades av
de åländska erfarenheterna, var att det var riskabelt att erbjuda IP-TV över ADSL-teknik, eftersom långa avstånd och yttre störningar påverkade kvaliteten. Vi beslöt därför leverera IP-TV endast över fiber. Det var också en orsak till att vi började sälja tjänsten IP-TV först 2008”, berättar William Lindén.
Ännu ett val för JNT 2008 var att säga nej till delägarskap i FNE-Finland.
Detta bolag hade grundats år 2000 som dotterbolag till Telekarelia och efterhand genom
utbyggnad och företagsköp skaffat sig ett fiberstamnät över hela landet. Under 2007 och 2008 blev större delen av Finnetbolagen ägare i FNE-Finland, som då gick in för den nämnda tekniken MPLS.
”För att få köpa till ’självkostnadspris’ skulle man vara delägare. Vi hade ju ända sedan Multi.fi-tiden själva skött våra stamnätsförbindelser och själva i Ficix peerat vår Internettrafik med alla operatörer. Vi såg därför inte någon orsak att binda oss och betala in oss i ett nytt stamnätsbolag för att få köpa kapacitet, som det för övrigt ändå fanns i överflöd av på marknaden”, säger
Maria Höglund.
”Genom att ha en egen kompetens om datastamnät och inte via delägarskap och aktionärs överenskommelser binda oss till en enda part har vi suveränitet och möjlighet att förhandla kring våra egna villkor både nu och framöver samt bilda strategiska allianser med olika parter i takt med att världen förändras och nya behov uppkommer.”
Det hör till bilden att avtalen om kapacitetsutnyttjande i näten omförhandlas med jämna mellanrum. Priserna sjunker och den kapacitet man får för pengarna går upp i snabb takt.
Även för VLT skedde en linjeändring 2008. Under den nye VD:n Timo Cavén och med stöd av nya drivande ägare formulerades en strategi med inriktning mot starkare tillväxt. Detta följdes upp genom företagsinköp, som syftade till en utveckling ”från telekommunikationsbolag till en diversifierad koncern”.
För att markera den nya inriktningen bytte VLT i augusti namn till Anvia, som beskrevs stå för förbindelser och framåtskridande. Den nya grafiska profilen syftade till att förstärka bilden av företaget som en enhetlig, tidsenlig flerbranschkoncern.
I kulisserna köpte kretsen kring DNA:s huvudägare så mycket aktier i Anvia som de kom över. Vid årets slut började deras ägande närma sig 20 procent. Det underförstådda målet var att fusionera Anvia med DNA.
Ett telekombolag som lät tala om sig 2008 var GSM Suomi, grundat året innan, bland annat genom en produkt kallad Spiidi. Publicitet fick GSM Suomi inte minst efter att ha lovat betala böterna för alla Spiidiabonnenter som togs av polisen för att använda mobiltelefonen under bilkörning. GSM Suomi hann inrätta lokala försäljningskontor på tolv orter, bland dem Vasa, och anställa upp emot 200 personer innan bolaget i december
köptes av börsbolaget Evia.
Äret 2008 började bra för DNA. Vid halvårsskiftet hade DNA 1,49 miljoner mobiltelefonabonnemang, 300000 fler än året innan. Omsättningen under andra kvartalet var 50 miljoner euro större än året innan, 163 miljoner euro. Resultatet för andra kvartalet blev efter finansnetto 23 miljoner euro, efter att året innan ha varit 7 miljoner euro.
I intervjuer förklarade Jan-Erik Frostdahl att DNA började vara redo att noteras på börsen. Dock hade börsutvecklingen varit negativ sedan hösten 2007, varför han menade att det kunde vara klokt att vänta ännu en tid.
På en fråga från JT förklarade Maria Höglund att JNT inte hade några planer på att likvidera sitt innehav. ”Vi äger en knapp procent och jag tycker det hör till att vi har ett innehav i en mobiloperatör. För oss har en eventuell börslistning ingen konkret praktisk betydelse förutom att ägarandelen blir mera likvid och vi så att säga får ett marknadspris på den [...] Det är bra att bolaget utvecklas positivt. Vi har ju varit med och startat upp DNA och resultatet av det ser vi nu”, kommenterade hon.
JT noterade att DNA var i färd med att köpa upp aktier i både Anvia och Elisa. Jan-Erik Frostdahl förutsåg att konsolideringen inom telebranschen skulle komma att fortsätta, men beskrev
ägandet i Elisa framför allt som en finansiell investering för DNA.
Detta var kanske inte hela sanningen. Ett spel om Elisa pågick under ytan. Med ägandet spritt på mer än 200000 ägare kunde det ges tillfälle att få ett stort inflytande över bolaget även med en relativt måttlig ägarandel.
Exempel på detta hade getts i början av 2008 då den isländska ägaren Novator, som efter händelserna 2005 satt på drygt 10 procent av aktierna, gjort ett försök att förändra Elisas bolagsstruktur och förnya Elisas styrelse. Försöket misslyckades efter att Novator inte fått tillräckligt stöd av bolagsstämman.
Men vad betydde den börsnedgång som hållit i sig hela 2008 och som under hösten utvecklades till rena katastrofen? För NASDAQ OMX, som den finländska börsen var del av, blev årets facit en rekordnedgång på 42 procent. Några särskilt svarta dagar noterades i september, då bland annat investmentbanken Lehman Brothers ansökte om konkurs. I oktober skedde ett nytt ras, efter att alla isländska banker handelsstoppats och flera av dem sett sitt öde beseglat.
Vad detta betydde för Novator framgick snart. Den 13 oktober meddelades att Novator hade sålt sin andel på 10,4 procent i Elisa till försäkringsbolaget Varma för 194 miljoner euro. DNA var numera näststörsta ägare i Elisa och hade deltagit intensivt i förhandlingarna med Novator. Målet var, enligt Jan-Erik Frostdahl, att kapa Elisa.
Utgången i kampen om Novators aktier var en stor besvikelse för DNA:s företrädare. En fråga många ställde var varför köparen blev just Varma och hur det kom sig att finska staten stöttade affären genom en förbindelse att köpa minst hälften av de aktier som Varma förvärvat.
Marias galleri: Anne Törnqvist
”Glädjer både kunder och kollegor med sitt glada humör. Kan det mesta om JNT:s tjänster till konsumentkunder.”
Marias galleri: Janek Ahlvik
”Positiv och social försäljare som ser möjligheter överallt. En entusiastisk idéspruta.”
Marias galleri: Andreas Lönnqvist
”Lugnt, systematiskt och med bred teknisk kompetens tar sig Andreas an de mest varierande utmaningar.”