2012 var året då JNT firade sin 125:e födelsedag. Årsberättelsen nämner förstås detta, men är i övrigt påfallande lik årsberättelserna från de föregående åren. JNT hade flyttat fram positionerna inom snart sagt alla verksamhetsområden. Allt fler kunder anlitade JNT, marknadsandelarna ökade, tekniken hade uppgraderats och fibernätet byggts ut. JNT redovisade rekordstor omsättning och lönsamheten var god, vilket gav utrymme för fortsatta betydande investeringar i fiberutbyggnad.
Utmaningar fanns det naturligtvis ändå gott om, konstaterade Maria Höglund: ”Branschen genomgår en kraftig omvandling, där gamla affärsmodeller omprövas och nya tekniker och tjänster i grunden påverkar både kundernas vardag och strukturerna i branschen. [...] För att navigera rätt i allt detta krävs både snabba ryck och långsiktighet i lagom stora doser. Det gäller att hålla fokus på det väsentliga, se vad som är vårt uppdrag...”
Hon lyfte fram trenden att allt fler var ständigt uppkopplade. Allt fler smarta apparater i företagen och i hemmen gjorde att gränserna mellan fasta och mobila uppkopplingar samt typen av apparater och tjänster suddades ut för användaren: TV-apparater med Internetintegrering, surfplattor som kombinerade egenskaper från telefoner, datorer och TV-apparater, smarttelefoner med en mängd olika egenskaper...
Inte minst TV-utvecklingen bidrog till JNT:s affärer under 2012. Volymerna ökade både i fråga om kabel-TV-anslutningar, betal-TV-paket och IP- TV-anslutningar. I slutet av året tecknades dessutom avtal mellan JNT och Terjärv Centralantenn Andelslag om att JNT skulle överta kabel-TV-nätet i Terjärv centrum från och med april 2013.
VoIP-anslutningarna utgjorde vid årets slut 25 procent av JNT:s alla telefonanslutningar. Försäljningen av IT-supporttjänster och därtill relaterad hårdvaruförsäljning till företag ökade med hela 17 procent. Hårdvaruförsäljningen till
konsumenterna ökade med 9 procent.
Fortfarande ökade också antalet fiberkunder snabbt. Vid årets slut hade 52 procent av hushållen i JNT:s nät fiberuppkoppling till fastigheten. Av JNT:s bredbandsanslutningar gick 39 procent över fiber. Under året levererades allt mer kapacitet till övriga operatörer, främst för mobilt bredband.
Alla i branschen hade inte samma flyt som JNT. Följetongen om att skapa ett framgångsrikt nät i 450 MHz- bandet nådde i slutet av 2012 den punkt där man äntligen kunde byta ut den bedrövliga Flash ODFM-tekniken med CDMA, väl beprövad internationellt, men ny i Finland.
Ett teknikbyte av denna art är ovanligt och följdes av branschen med nyfikenhet. Nya CDMA-modem skickades inför bytet till alla kunder, och under två veckor, 20 november – 3 december kördes de två systemen parallellt, varefter Flashteknken togs ur bruk natten till den 4 december. ”Nu är den stund kommen, då snacket blir verklighet och Datame höjer nivån på @450-tjänsten över hela landet”, förklarade t.f. VD:n Leena Kaunisto.
Det ingick i VD-rollen att uttrycka sig så, men verkligheten var ogin. Rapporter om störningar i TV- mottagningen började komma till Kommunikationsverket. Sådant var i och för sig inget
unikt, men det anmärkningsvärda nu var det stora antalet. Det visade sig att CDMA-signalerna och de marksända TV-signalerna störde varandra.
Den 18 december förklarade Kommunikationsverket i skarp ton att Datame måste få ordning på problemen. En rad mätningar hade gjorts i syfte att försöka hitta störningsorsakerna. Basstationer hade stängts. Externa experter kallades in för att bistå antennmontörerna och slutanvändarna.
När man gick in i år 2013 var feldiagnosen fortfarande oklar. Snöfall förorsakar ibland störningar i TV-mottagningen, och vid denna tid på året var snöfall inte ovanligt. ”Men det bredbandiga 450-nätet kan också förorsaka störningar, om nätets basstation befinner sig nära en mottagningsplats för TV-signaler, om TV-sändaren är långt borta och om antennen för TV-mottagningen är riktad mot 450- nätets basstation. Om man dessutom har kopplat en bredbandsförstärkare till TV- mottagningssystemet, kan TV-bilden försvinna på grund av den starka signalen från en närbelägen basstation.”
Också för Wimax såg det nu dystert ut. De flesta operatörer sade mer eller mindre tydligt att de avsåg ta Wimaxtekniken ur bruk. Tekniken var föråldrad och reservdelar gick inte att få. Basstationer hade redan rivits. I ett Ylereportage förklarade Hannu Väänänen, utvecklingsdirektör för Blue Lake Communications (som det tidigare telebolaget i Nyslott nu hette), att något ’ekosystem’ aldrig hade utvecklats runt Wimax. I reportaget konstaterades att en orsak till satsningen på Wimax hade varit stora stödpengar från EU och kommunerna.
Vinnaren i 4G-spelet är, som framgått av denna berättelse, tekniken LTE, och denna fick 2012 sin premiär i Vasa genom Elisas och Telia Soneras försorg. I Jakobstadsregionen aviserade de två bolagen, men inte ännu DNA, 4G-premiär en bit in på 2013.
Veckan före jul kom årets chock i branschen. Elisa köpte PPO, det vill säga det största av de kvarvarande bolagen i Finnetgruppen. I köpet ingick också PPO:s ägande i Kymen Puhelin (46 procent) och Telekarelia (67 procent). Priset var 101 miljoner euro. Köpet berörde omkring 70000 bredbandskunder, 54000 kunder i det publika telefonnätet och 35000 kabel-TV- kunder. Antalet anställda i de tre företagen var omkring 470.
Att affären upplevdes som en chock var för att PPO, med VD:n Pauli Korpi-Tassi, uppfattats som
en svuren motståndare till Elisa. Nu hade Korpi-Tassi alltså själv varit med och drivit fram en försäljning av sitt bolag till ’fienden’. Även på PPO:s hemmaplan i Ylivieska tog affären många med överraskning, många frågade hur detta kunnat ske.
En konsekvens blev att Finnetförbundet nu fick in Elisa som delägare i de företag som ägdes av olika konstellationer av förbundets medlemmar.
Kort före affären höll Finnets delegation möte. Ny ordförande för den blev Bengt Beijar, som representant för Anvia. Maria Höglund återvaldes i förbundets styrelse. Än så länge, före affären PPO- Elisa, var Finnetföretagen 28 och sysselsatte drygt 2500 personer.
I december uppmärksammade TV- programmet Spotlight fiberutbyggnaden i Finland. Budskapet var att det gick alltför långsamt. Få trodde att 100 megabits förbindelser till hela landet skulle vara utbyggda till år 2015, som den förra regeringen hade lovat 2008. Av de 66 miljoner euro som staten hade reserverat för fiberutbyggnaden hade bara 5 miljoner använts. Spotlight uttalade sig inte om JNT-området, men som framgått är detta å andra sidan inte representativt för Finland. Håkan Löfqvist noterade, med hänvisning till Kommunikationsverkets statistik, att JNT- området, med mindre än en procent av landets befolkning, vid halvårsskiftet 2012 hade byggt hela 6,2 procent av Finlands FTTH-anslutningar, detta alltså utan offentligt stöd.
Under 2011-2012 aktiverade sig PÖF gentemot den egna kommunens ledning. En fråga som aktualiserades var vad som skulle följa, när Pedersöres avtal med JNT om fiberförbindelser till kommunens fastigheter skulle löpa ut med utgången av 2012.
I juni 2011 beviljade kommunfullmäktige 45000 euro av kommunala medel och gav kommunal borgen för lån på 200000 euro för PÖF:s planerade dragning av fiber mellan Lappfors och Lillby, med eventuell förlängning till Sisbacka, ett arbete som inleddes under senhösten. Tidigare hade kommunen som framgått gått i borgen för 400000 euro av PÖF:s skulder.
På JNT var reaktionen att kommunpolitiker givetvis suveränt kan fatta de beslut de vill. Det förvånade dock att inga hänvisningar gjordes till att JNT redan flera år tidigare hade kopplat ihop just Lillby, Lappfors och Sisbacka.
I juni 2012 skrev Pedersöre kommun samarbetsavtal med PÖF. Ärendet dök brådskande upp i kommunstyrelsen, trots att förhandlingarna med PÖF pågått i över ett år. Grundtanken i avtalet var att kommunen ”för sin verksamhet har behov att bygga ut nätet med egen s.k. svartfiber. Andelslaget skulle fungera som utförare för uppgiften att bygga nätet, vilket beräknas ge synergi-
effekter med förverkligandet av det heltäckande fibernät som andelslaget bygger.” Utbyggnaden av nätet skulle ledas och samordnas av en arbetsgrupp med representanter för kommunen och fiberandelslaget.
Också detta noterades på JNT med viss förvåning. JNT hade tidigare byggt fiber till samtliga kommunala fastigheter i Pedersöre där behov funnits. Nu inleddes byggande av ytterligare ett nät. Fiberkapaciteten till fastigheterna skulle därigenom bli ”något i hästväg”, som en kommentar lydde. I klartext överdimensionerad.
JNT hade härefter alltså i PÖF en konkurrent subventionerad med skattemedel. Det en och annan frågade var hur det kom sig att JNT trots det höll ett mycket lägre pris på sin anslutning.
Håkan Löfqvist lyfter fram konkurrensens positiva sida. ”Det triggar oss på JNT att vara fortsatt alerta gentemot kunderna.”
JNT:s aktiviteter är förstås intressanta också för underleverantörerna. Många såväl lokala som nationella aktörer vill samarbeta med JNT, vilket har påverkat prisbilden i positiv riktning. Intensiva förhandlingar ledde hösten 2012 till avtal gällande byggarbeten med Esari Verkkopalvelut, Empower och Fma Kim Ena. Utöver det utför Ostromap kartläggningsuppdrag och en del planeringsarbeten för JNT.
Ett otal informationspaket om fiber distribuerades under året i alla delar av JNT- området. Under tre ’demonstrationsdagar’ i Nykarleby bekantade sig ett hundratal nykarlebybor med fiberfrågorna. I Åvist mötte JNT:s fiberteam god stämning och mötet avslutades med exkursion till JNT-centralen i byn. I Sundby/Karby mötte en stor samling åhörare upp och JNT-teamet förklarade att byn i princip var ’leveransklar’.
Två minnesvärda möten ägde rum i oktober i Markby och Nordanå. Markbyborna hade vid ett tidigare möte varit positivt inställda till JNT, men
nu hade NU-net agerat. Ett tiotal markbybor mötte upp och markerade intresse, när JNT kallade till möte, men strax innan hade 21 av byns 42 hushåll tecknat avtal med NU-net. ”Vet inte vad vi kunnat och borde gjort annorlunda”, kommenterade JNT- teamet efteråt självkritiskt och förvånade sig över att JNT:s betydligt lägre pris (1590 euro mot 2250 euro för NU-net) tydligen inte tillmätts vikt.
I Nordanå fick JNT-teamet möjlighet att först lyssna på PÖF:s presentation innan man gav sin egen. ”Det intryck som stannade kvar var att de
[PÖF:s representanter] var kommunens utsträckta hand och deras betoning av att man absolut ska äga nätet själv, för att ha valmöjligheter. Eftersom vi presenterade vårt koncept efter dem var det lätt att bemöta deras påståenden.”
Till Nordanåmötet hade PÖF även kallat Ulf Grindgärds, som berättade om Österbottens Förbunds roll i fiberprojekten och gav erfarenheter från fibernätet i Kristinestad. JNT- teamets kommentar: ”Bra och sakligt och inga uppmålade förväntningar som inte går att uppfylla.” I den efterföljande diskussionen yttrade en av PÖF:s representanter att med facit i hand (det vill säga med vetskap om JNT:s fiberengagemang) hade det varit en överflödsgärning att grunda andelslaget.
Årets intressantaste initiativ för JNT:s del gällde Evijärvi, ett område som ännu ingen fiberoperatör hade intresserat sig för. Några rekognoseringsbesök av Håkan Löfqvist i Evijärvi, där han ställde frågor till dem han mötte och knackade på hos företagare, visade att JNT var på rätt spår. En god ambassadör hittade JNT i Janne Kultalahti, som drev Jannen Kone. Beslutet blev att i en marknadsundersökning under ordnade former utröna evijärvibornas intresse för fiber.
Vid årets slut verkade det klart att JNT under 2013 borde storsatsa i Evijärvi.
Ett historiskt datum blev den 1 oktober 2012. Dels hade då exakt 125 år gått sedan JNT fick koncession för sin verksamhet. Dels kopplades då de nummer av typ 100677x bort som använts för uppringda modemförbindelser.
Den 9 augusti var den inofficiella 125- årsdagen för JNT. Som framgått inledde bolaget detta
datum 1887 i smyg för myndigheterna telefontrafiken i Jakobstad i ett nät med tretton abonnenter. Detta gör JNT till Finlands fjärde äldsta ännu existerande telefonbolag. Jubileet uppmärksammades på en rad olika sätt, bland annat med ett seminarium, en presskonferens, reklamfilm på bio, olika kunderbjudanden och publiceringen av den första delen i denna berättelse.
Mycket har sagts i de tidigare kapitlen om JNT:s val i olika situationer. Hur kommenterar Maria Höglund utgångspunkten inför fortsättningen?
”Vår strategi bygger på självständighet, men självständigheten betyder ju inte att vi kan eller vill göra allt själva. I praktiken samarbetar vi strategiskt med många olika parter och försöker att inte binda upp oss till en enda part eller grupp. Till exempel gällande TV-tjänster har vi ju ett nära samarbete med både Anvia och Ålcom.
Andra exempel är det nordiska samarbetet OneStream, vårt engagemang i Ficix och samarbetet med Länsilinkki.”
Också NetixOpen-konceptet har varit viktigt, även om det som sådant fungerar bara till vissa delar. Mari Höglund: ”NetixOpen har gett och ger
oss fortfarande många intressanta case och har öppnat dörrarna för leverans av tjänster i många fiberandelslag. Det har gett oss legitimitet som ett bolag som i fråga om kompetens är i framkant.”
”Att vi har många kunder i andras nät beror förstås på att vi har tjänster som kunderna är intresserade av, men utan en fungerande modell för hur tjänsterna ska levereras och för hur det tekniska/praktiska/ekonomiska ansvaret ska fördelas mellan nätbolag och tjänsteleverantör, så skulle de här kundrelationerna inte vara
möjliga”, tillägger hon.
William Lindén: ”Av någon anledning har vi på JNT och Multi.fi ofta gått egna vägar och gör det fortfarande. I praktiken har många av idéerna, planerna och projekten aldrig förverkligats. Tyvärr tänkte vi inte på att dokumentera de idéer vi inte genomförde. En del kunde ha utvecklats till något riktigt bra, medan andra kanske var lite väl vilda för att vara realistiska...”
En hypotes för denna berättelse är att framgång inte är någon slump. I varje fall inte om ett bolag i en turbulent miljö klarar att manövrera framgångsrikt i 125 år.
Till synes kan JNT:s värld verka bygga på en omöjlig ekvation. JNT måste agera superlokalt – och samtidigt förhålla sig till det superglobala. Och spela sina kort rätt i det eviga spelet mellan konkurrenter och leverantörer i en miljö där allt hela tiden rör på sig. De beslut, små och stora, som JNT fattar varje dag har alla sin effekt i framtiden. På sätt och vis lever JNT två olika liv. Ett nu och ett i framtiden. Som sägs i rubriken är framtiden för JNT nu.
Detta är också en anledning till att den här berättelsen ganska envist försökt följa några av trenderna i teknikutvecklingen. Tekniken är för JNT både lösningen och problemet. I samma stund som en ny teknik tas i bruk börjar den åldras.
Som framgått har också JNT:s huvudleverantör under de 125 åren, det elva år äldre bolaget Ericsson, haft att försöka förhålla sig till teknikutvecklingen. Det har gällt att våga söka det nya. Och att ha den förståelse för affärerna som behövs för att kunna säga nej även till sådana idéer och produkter som man själv har förälskat sig i.
För Ericsson, liksom JNT ursprungligen djupt präglat av telefonteknik, har det till exempel varit en enorm utmaning att förstå vad Internet är och kräver. Så här uttryckte sig Ericssons VD Carl-Henric Svanberg 2009:
”Det är lätt att tycka att vi kan Internet. Men hur får vi in Internet i vårt sätt att vara inom Ericsson? Förstår vi hur Internet har förändrat gränsen för offentligt och privat och därmed vårt sätt att leva? [...] Före 1920 levde de flesta nära inpå varandra. Familjerna var stora och utrymmet litet. Man hade inte mycket privatliv. Nu är vi med Internet tillbaka till det. Den ständiga tillgängligheten, gränslösheten och det intima tilltalet modellerar om personligheten. Om vi inte förstår Internetgenerationens sätt att tänka, bygger vi inte in rätt funktioner i våra lösningar...”
”Sammanfattningsvis, i ett historiskt perspektiv, har vi i teknikutvecklingen gått från lokala standarder med en lokal utgångspunkt till globala standarder med lokal utgångspunkt”, säger Carl-Henric Svanberg.
En kollega till honom som den här berättelsen återkommit till, Marie Westrin, lyfter fram behovet av tajming i beslutsfattandet: ”Det gäller att vara före konkurrenterna. Men inte för mycket före. Då kan du inte ta betalt för det du erbjuder. 3–6 månader före är lagom, ett år före är för mycket. A och O är att korta ledtiderna, att hitta det rätta flödet. Då kan man ta beslut vid rätt tidpunkt. Och då får man mer tid för att titta i kristallkulan.”
Om ett företag långsiktigt ska lyckas med tajmingen beror på kulturen. ”Vår ovärderliga tillgång i Ericsson är den ackumulerade systemkunskapen. Den sitter i väggarna och kan inte kommenderas fram. Vi har lärt oss genom alla år var i systemet och när i processen olika typer av beslut ska tas.”
Lärdomen är att kulturen alltid vinner över strategin, hur ståtligt denna än formuleras.
Vad kan sägas om JNT-kulturen? Också i den frågan är det lönt att lyfta blicken. JNT är inte en isolerad ö, utan tvärtom ett uttryck för samma värld som JNT verkar i. Hur ser den världen ut?
Ett element är uppenbart: JNT-regionen har hög nördfaktor. Som denna berättelse visat har JNT under de senaste tjugo åren på olika sätt varit en föregångare när det gällt att ta till sig Internetvärlden och göra något av den. Glenn Häger, skaparen av Multi.fi, är ett exempel. Föreningen SoCS, som blev skola för en hel kader av unga jakobstadsbor, numera utspridda över världen i tjänst hos olika IT- företag, är ett annat. JNT:s aktivitet när det gällt att utveckla egna IT-lösningar ett tredje.
Men detta kan samtidigt beskrivas som del i en större tradition. I korthet bygger stora delar av IT- samhället på element som länge varit självklara i det österbottniska landskapet. Ett element är synen på idéer. Ingen har ensamrätt till en idé, och framför allt kan ingen ensam förverkliga en idé. Det är en självklarhet att dela med sig av kunskap i övertygelse om att man på det sättet kan bidra till ett gemensamt bästa.
Som framgått växte hela den moderna mobiltelefonin fram på en liknande värdegrund. Inte ett enda patent togs av de tusentals ingenjörer som utvecklade först NMT- och sedan GSM- telefonin. Hela denna teknologi utvecklades i ett jättelikt och prestigelöst samarbete och ställdes till fritt och gratis förfogande för hela världen.
En del beska lärdomar gav detta, när amerikanska företag senare gjorde anspråk på att ha uppfunnit sådant som redan fanns i NMT- och GSM- tekniken. ”Vi lärde småningom av Motorola och Qualcomm att vi måste börja söka patent. Om vi inte tog patent själva, gjorde någon annan det och började bråka”, säger Ericssons tidigare teknikchef Jan Uddenfeldt. Det hände mer än en
gång att de nordiska teleutvecklarna fick börja rota i gamla papper för att visa att de redan tidigare hade utvecklat de lösningar som amerikanerna hävdade att de hade uppfunnit.
Lars Magnus Ericsson, född som en fattig och händig bondpojke, brydde sig inte stort om patent. Han tog en del sådana själv, men hanterade dem pragmatiskt. När han fick höra att man i Helsingfors och Kristiania (Oslo) kopierade hans konstruktioner, hälsade han dem välkomna med kommentaren att bästa produkt säkert skulle vinna.
I en mobiltelefon i dag ligger tusentals patent, vilket har lärt tillverkarna betydelsen av en stark patentportfölj. Särskilt värde har strategiskt blockerande patent (essential patents), alltså patent som alla tillverkare är beroende av för att kunna inkludera en viss funktion i sina produkter. En hörnsten i bolagens patentpolitik är därför att försöka upprätthålla en ’handelsbalans’, så att de får åtminstone lika mycket i intäkter från licenser som de betalar.
En väsentlig lärdom är att patent utvecklas bäst när de relateras till faktiska behov, säger Jan Uddenfeldt: ”Patent handlar ofta om att kombinera olika kunskaper. Om man inte ser något behov, då blir ett patent ett skott i mörkret. Men om man är ute och möter kunder, ser man behov som ingen annan ser.”
I berättelsen har nämnts några grundelement i den österbottniska traditionen. Allemansrätten – självklar för oss, men ’orimlig’ i många av jordens kulturer. Offentlighetsprincipen – alla ska ha tillgång till kunskap och beslutsprocesser av gemensam betydelse. Talkotraditionen – man hjälps åt vid uppgifter som är för stora för att man ska klara dem ensam. Gör det själv-attityden, självklar och nödvändig för en fri bonde som lever i en självhushållningsekonomi – men ingen självklarhet för en specialist i en urban miljö. Och det moderna exemplet: open source, öppen källkod, som en naturlig arbetsmetod.
Parallellerna mellan dessa element är slående, och sammantagna är kraften av dem oerhörd.
Slutpåståendet i denna berättelse är att JNT:s styrkor vilar på denna kultur. I kombination med JNT:s uttalade strävan att arbeta för lokalsamhällets bästa ger detta en god prognos för att JNT ska kunna verka framgångsrikt länge än.
Den andra sidan av detta, att framgång inte är någon slump, är att motsatsen inte heller är det. Återkommande misslyckanden är heller ingen slump. Framgång kräver ständigt arbete och reflektion över vad man gör. Den dag JNT går in i nonchalans och tappar förståelsen för sina rötter kan den långa framgångshistorien snabbt komma till ett slut.
Berättelsen om JNT fortsätter förstås efter det 125:e året. En förhandstitt in i året 2013 visar en rad dramatiska saker.
Bland annat kommer 2013 att kunna beskrivas som händelserikt vad gäller företagsaffärer. I början av september annonserades att brittiska Vodafone skulle sälja sitt ägande på 45 procent i amerikanska Verizon Wireless till Verizon Communication för 130 miljarder dollar – den största branschaffären sedan 1999. Strax därefter meddelades att Nokia skulle sälja sin mobilverksamhet till Microsoft för 5,44 miljarder euro.
Intressantast för JNT:s del var att DNA i juli åter en gång var mycket nära att byta ägare. Förhandlingar fördes med flera möjliga köpare, men förklarades senare avslutade. Prisnivån sades vara 1,3 miljarder euro. I slutet av augusti slutade Riitta Tiuraniemi som DNA:s VD, Jukka Leinonen tillträdde som tillförordnad.
En annan händelse, som varit på gränsen till förutsägbar för den som läst JNT-berättelsen, är att Datame och dess fyra dotterbolag i augusti 2013 anhöll om företagssanering. Företaget konstaterades i samband med det vara tungt skuldsatt. Abonnenterna vara bara omkring 3000, att jämföra med det antal som beräknades vara nödvändigt för lönsamhet, nämligen 40000.
Under 2013 kom också bekräftelse från Kommunikationsverket på att JNT är ledande i Finland i fråga om fiberförbindelser. Bland landets kommuner toppade visserligen Utsjoki listan, men detta ska ställas i relation till att fibernätet där utbyggts med hjälp av stora stödpengar både från Finland och EU.
På platserna 2-5 bland Finlands kommuner fanns Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo, det vill säga JNT:s kärnområde. Som framgått har fiberutbyggnaden här dessutom i stort skett utan stödpengar.
En viktig regional händelse var för JNT:s del att bolaget i fråga om ’grundinfrastruktur’ tog steget in i två nya kommuner: kabel-TV-nätet övertogs i Terjärv, och fiberdragningen kom i gång i Evijärvi.