Vuonna 1994 telealalla alkoi viimein kunnon kilpailu. Nyt kilpailu ei ollut vain sallittua vaan sitä jopa edellytettiin. Paras yhtiö voittaisi. Jos yhtiö onnistui pitämään asiakkaansa tyytyväisinä kilpailijaa heikommin, pelin henki oli hyväksyttävä: silloin häviää. Ennemmin tai myöhemmin.
Kehityssuunta ei ehkä miellyttänyt vanhoja ja kankealiikkeisiä valtion monopoleja, mutta niillä oli toisaalta suunnaton etu puolellaan, koska ne omistivat valmiit verkot ja niille oli vuosien mittaan kertynyt osaamista ja pitkiä asiakassuhteita. Alan tulokkaiden etuna oli, etteivät ne olleet juuttuneet vanhaan ajatteluun vaan pystyivät toimimaan nopeasti ja investoimaan heti alusta uusimpaan tekniikkaan.
Kuten aiemmin on mainittu, valtion liikelaitoksena toiminut Posti- ja Telelaitos (PTL) yhtiöitettiin 1.1.1994. Teletoiminta siirrettiin Telecom Finland -nimiselle osakeyhtiölle (lyhyesti Tele).
Vastaava muutos toteutettiin muissakin Pohjoismaissa vuosina 1993-1994. Ruotsin Televerketistä tuli Telia, Norjan Televerketistä Telenor, Tanskassa muodostettiin kansallinen Tele Danmark –yhtiö. Ne olivat kaikki edelleen kokonaan valtion omistuksessa. Melko pian Tanska, Norja ja Suomi ryhmittyivät Ruotsia vastaan. Tele Danmark, Telenor ja British Telecom esimerkiksi ryhmittyivät yhdessä
Ruotsiin nimellä Tele Nordia, jonka yhteistyökumppanina oli Telecom Finland. Vuonna 1995 Telecom Finland ryhtyi kilpailemaan tietoliikenneoperaattorina Ruotsissa.
Kuten aiemmin on käynyt ilmi, JNT kävi kilpailua Botnia Linkin, Kaukoysin, Finnet Internationalin ja Radiolinjan kautta. Varoitusmerkit eivät antaneet odottaa itseään. Tele harjoitti aggressiivista politiikkaa, johon oli vastattava. Kaukoysissä kehitettiin nopeasti ”alennuskaavio”: mitä enemmän asiakas soitti, sitä suuremman alennuksen hän sai.
Vuoden merkittävä uutinen oli ns. Botnia-kaapeli, jonka Vaasan Läänin Puhelin (VLP) ja
Telia vetivät Vaasan ja Uumajan välille. Se avasi ’moottoritien’, joka yhdellä iskulla mahdollisti ennennäkemättömän liikennemäärän maiden välille. JNT:n osalta seurauksena oli Telian kanssa solmittu sopimus yhteisliikenteestä Ruotsin suuntanumeroalueille 02, 06 ja 09.
Jotta JNT voisi osallistua kilpailuun valtakunnan tasolla, se edellytti omistusosuuksia Kaukoysissä, Finnet Internationalissa ja Radiolinjassa. Mutta omistusasioista nousisi aikanaan lukuisat keskustelut JNT:n hallituksessa. Monesti kyseessä oli osakeanti, jolla pyrittiin nostamaan mainittujen yhtiöiden osakepääomaa.
Ensimmäisenä oli v. 1994 vuorossa Radiolinja. Yhtiön pääomaa piti nostaa merkittävästi, 105 miljoonalla markalla. JNT:n osalta se tarkoitti 850 000 markan panostusta. Hallituksen reaktiona oli, että Radiolinjan toiminta käytäisiin tarkasti läpi ja samalla tutkittaisiin, miten muut omistajat suhtautuivat osakepääoman nostoon.
GSM-liikenne näytti tosin kiistatta lupaavalta. Hallitus päätti huhtikuussa, että JNT:n alueen GSM-verkkoa laajennettaisiin aiemmin suunniteltua nopeammin. Uusia tukiasemia asennettaisiin Eugmoon, Hultiin, Jepualle ja Kolppiin. Kustannukset olisivat laitteineen 1,4 miljoonaa markkaa.
Johan Högnabba merkitytti eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan, mikä oli JNT:n hallituksessa harvinaista. Hän kaipasi kokonaissuunnitelmaa ennen tämäntyyppisiä investointeja. Investointisuunnitelman pitäisi perustua strategiasuunnitelmaan. Asia otettiin huomioon. Pari viikkoa myöhemmin JNT päätti laatia telekehityksen analyysin yhdessä VLP:n ja Omnitelen konsulttien kanssa.
Syyskuussa myös Finnet Internationalin osakeanti tuotiin hallituksen käsittelyyn. JNT:n edellytettiin merkitsevän uusia osakkeita 130 000 markalla, ja ilmeisesti JNT päätti asiasta ilman kivuliaita keskusteluja.
GSM:n voittokulun nähtiin jo alkaneen. Suomessa oli maailman eniten matkapuhelimia asukaslukuun nähden. 10 prosentilla väestöstä oli matkapuhelin, kolmen vuoden päähän matkapuhelimia ennustettiin olevan 20 prosentilla. 95 % suomalaisista asui GSM:n peittoalueella. Vuonna 1993 oli myyty 100 000 uutta matkapuhelinliittymää, tosin enemmän NMT:tä kuin GSM:ää. Mutta GSM oli valtaamassa yhä suuremman osan markkinoita. Vuodelle 1994 odotettiin 150 000 uutta liittymää, joista yli puolet olisi GSM:ää.
Kehitys oli hämmästyttävää. Eikä vähiten kun muistaa maata vielä henkisesti leimanneet kriisitunnelmat. Markkinoinnin tärkeys näkyi matkapuhelimissa. Asiakkaat eivät valinneet puhelinta ensi sijaisesti tekniikan perusteella vaan palvelun ja hinnan. Radiolinja toisti kolmea pääviestiä: tarkoitettu kaikille, Suomen laajin GSM-verkko, Europuhelin. Radiolinjan matkapuhelimet oli tarkoitettu kaikille, niitä
voitiin käyttää Suomen laajimmassa GSM-verkossa, niillä saattoi soittaa Eurooppaan.
Viimeksi mainittu oli erityisesti valokeilassa. 16. lokakuuta käytiin neuvoa-antava kansanäänestys Suomen liittymisestä Euroopan Unioniin. 57 % äänesti liittymisen puolesta. Suomen tulevaisuus olisi Euroopassa.
Marraskuussa JNT totesi, että VLP suunnitteli rakentavansa alueelleen peräti 35 uutta GSM-tukiasemaa vuonna 1995. JNT suunnitteli rakentavansa kolme, ”mahdollisesti viisi, jos budjetti antaa myöten”.
Vasta valittu hallituksen jäsen Bengt Jansson värvättiin keväällä kilpailijan, Telecom Finlandin
hallintoneuvostoon. Janssonille piti toisin sanoen hankkia korvaaja. Uudeksi hallituksen jäseneksi tuli Jan-Erik Frostdahl, aiemmin mainittu SYP:n pankinjohtaja.
Suunta kohti strategisempaa ajattelua, jota Johan Högnabba oli kaivannut, sai hallituksen syyskuussa nimittämään ”talousvaliokunnan”, johon kuuluivat toimitusjohtaja sekä Boström, Högnabba ja Frostdahl. Strategiakeskusteluja käytiin syksyn aikana erilaisissa kokoonpanoissa. Tavoitteeksi asetettiin 30 % liikevaihdon kasvu vuosina 1995–1997. Tarkoitus oli panostaa palveluihin ja analysoida henkilöstöresursseja ja koulutustarpeita.
Marraskuussa Peter Boström ja Johan Lindholm samoin kuin kollegat läänin muista teleyhtiöistä osallistuivat strategiakokoukseen, jossa Kurt Nordman esitti alkuanalyysin. Viestinä oli, että kaikki sujuisi hyvin, jos vain toiminta pysyy ammattimaisena.
Vuoden ikävin keskustelu koski Ruotsin TV4-lähetysten vastaanottoon liittyviä tekijänoikeuskysymyksiä Alavetelin Paradisbackenilla. Ikävät piirteet aiheutuivat sääntöjen visaisuudesta ja osapuolten eri käsityksistä parhaasta ratkaisusta. Kolmannen hallituskäsittelyn jälkeen JNT toimitti yhdessä Yhteisantennin kanssa liikenneministeriölle kirjelmän, jossa suositeltiin tekijänoikeuskorvausten sisällyttämistä kaapeli-tv-liittymien ylläpitomaksuun.
Hallitus halusi JNT:n profiloituvan Pietarsaaren asuntomessuilla kesällä 1994, jolloin kaupunkiin odotettiin 150 000 kävijää. Tulokset ylittivät kaikki odotukset.
Asia sai alkunsa, kun JNT yhdessä Helsingin Puhelinyhdistyksen (HPY) kanssa otti vastatakseen messujen viestintäjärjestelmistä.
Trygve Still: ”Halusin löytää JNT:lle oman markkinaraon asuntomessuille. Jotta siihen saisi lihaa luiden päälle otin yhteyttä HPY:n kehityspäällikkö Heikki Sundqvistiin. Kokoustin hänen ja hänen kollegojensa kanssa ja niin vastaus kirkastui: teemaksi tulisi ”asu kotona”. Me toisin sanoen osoittaisimme, miten erilaiset tekniset ratkaisut voisivat auttaa ikäihmisiä asumaan kotona mahdollisimman pitkään.”
Messua edeltäneen suunnittelun myötä JNT kytkeytyi myös valtakunnalliseen, samaan tavoitteeseen tähtäävään hankkeeseen. Sen toteuttamiseen tarvittiin call center, joka oli alun perin yhdysvaltalainen käsite ja sieltä levinnyt lähinnä Skotlantiin ja Irlantiin.
”Meillä oli toki JNT:ssä jo aiemminkin call center -pohjaista pienimuotoista toimintaa, nimittäin taksitilaukset ja numerotiedustelut. Nyt otimme huolehtiaksemme valtakunnallisen hankkeen call center –toiminnosta. Tiesimme, miten se piti tehdä
ja Pietarsaaressa oli paljon kaksi- tai useampikielisiä ihmisiä”, Trygve Still sanoo.
Tässä yhteydessä myös tekstipuhelupalvelujen tarve nousi puheisiin. Tekstipuhelupalvelulla tarkoitetaan palvelua, jossa välitetään kuurojen ja kuulevien välisiä puheluja. HPY:llä oli tarjolla tällainen palvelu yhteistyössä tamperelaisen Telepojat-yrityksen kanssa. JNT:n väki sai kuulla, etteivät asiakkaat olleet tyytyväisiä palvelun tasoon. Voisiko JNT toteuttaa palvelun paremmin?
Asuntomessuista tuli yleisömenestys aivan kuten Pietarsaaressa oli toivottu. JNT:lle ne tarjosivat hyödyllistä harjoitusta ihmisten kohtaamiseen ja heidän tarpeidensa ymmärtämiseen. Messujen jälkeen keskustelut johtivat konkreettisiin tuloksiin sekä call center -
idean että tekstipuhelinpalveluiden suhteen. Hallitus tutustui joulukuun kokouksessa JNT:n ja Telepoikien väliseen tekstipuhelinvälitystä koskevaan puitesopimukseen. JNT vastaisi esityksen mukaan puhelinvälityksestä 60 prosenttisesti vuodenvaihteesta alkaen. Siihen pitäisi palkata aluksi ainakin neljä puhelinvälittäjää.
Mutta tänä vuonna JNT:ssä alettiin keskustella toisestakin käsitteestä: Internetistä. Muutamat tekniikasta kiinnostuneet olivat sattuneet kuulemaan sanan eri kursseilla. Mutta v. 1994 Internet-sana alkoi alkoi nousta esiin myös yhteydenpidossa yhtiön ulkopuolisten kanssa.
Siinä päähenkilönä oli Glenn Häger. Kaikki alkoi hänen suunnattomasta musiikki-innostuksestaan. ”Musiikin ansiosta löysin Internetin.”
Glenn Häger opiskeli Åbo Akademissa Turussa ja osti siellä ensimmäisen tietokoneensa Gaudeamus Datalta v. 1992. Hän oli kuullut, että Macintosh-merkkisillä tietokoneilla voisi tallentaa musiikkia ja niinpä hän lähti kaupasta kainalossaan Macintosh LC 13 tuuman näytöllä. Valitettavasti musiikin tallentaminen ei kuitenkaan ollutkaan niin yksinkertaista.
”Nojoo. Opinnot alkoivat, ja opin enemmän tietokoneista. Joku vinkkasi, että oli jokin Internet-niminen juttu, josta voisi löytää ohjelmia tietokoneisiin, ja että yliopistolla oli sellainenkin laitos kuin Laskentakeskus. Kysyin koulukaveriltani, Kenneth Nylundilta, oliko se Internet yliopistolla. Joo, hän sanoi. Data Cityssä on tietokoneita, joilla opiskelijat voivat työskennellä, myös Macintosh-tietokoneita.”
Internetiin ei kuitenkaan päässyt kovin helposti käsiksi. Se oli merkkipohjainen ja piti olla tili tai kirjautumistunnus, jotta pääsisi tarpeellisille palvelimille. Glenn Häger kävi tietokonekurssin ja sai siellä käyttäjätilin VAX-koneelle, RA:lle ja myöhemmin UNIX-pohjaisille palvelimille, mm. ATON:lle. Hän sai silloin myös ensimmäisen sähköpostiosoitteensa. Seuraavaan vaiheeseen kuuluivat kirjastotieteen ja tiedotusopin opinnot, ja siinä yhteydessä hän tutustui hypertekstiin, jota käytettiin World Wide Webissä.
Näin Glenn Häger kertoo vuoden 1994 kesän ja syksyn tapahtumista:
”Elokuussa 1994 olin kesätyössä Uudenkaarlepyyn kaupunginkirjastossa auttamassa kirjastojen Gemini-tietojärjestelmän käyttöönotossa. Pidin asian tiimoilta yhteyttä Uudenkaarlepyyn kaupunkiin ja jonkin ajan kuluttua kaupunginjohtaja Stig Östdahl kysyi, osaisinko kertoa enemmän Internetistä.
Aloimme keskustella. Stig oli kuullut, että uusi Katto-Meny osuuskunta oli perustanut Helsingissä Internet-aseman Nokian vanhalle kaapelitehtaalle helmikuussa 1994. Osuuskunnan yhdellä tulisielulla, Mikael Böökillä, oli kytköksiä Uuteenkaarlepyyhyn. Otin yhteyttä häneen ja sain kuulla, että Katto-Meny pystyi tarjoamaan puhelimella valittavan Internet-yhteyden Uudenkaarlepyyn kaupungille, jonka sitten myös järjestimme. Sen jälkeen Stig halusi, että Uudenkaarlepyyn kaupunki saisi myös kiinteän Internet-yhteyden.
Pari yhtiötä (EUnet Finland ja Clinet) oli näihin aikoihin alkanut tarjota puhelinvalintayhteyksiä. EUnetin perustaja ja omistaja oli Johan Helsingius. Yhtiöllä ei ollut kiinteää verkkoa Suomessa mutta kylläkin kiinteä yhteys ulkomaille. Se myi ulkomaanliikennettä ns. LanLinkin kautta, joka oli Datatieltä hankittu kiinteä datapalvelu. EUnetillä oli aluksi 128 kbps:n ulkomaanyhteys Amsterdamiin.
Koska opiskelin Turussa, kävin Turun Puhelimella, joka oli Datatien osakas. Pietarsaaressa kävin JNT:llä, jossa tapasin Tom Gäddan ensimmäistä kertaa. Hän työskenteli tekstipohjaisella päätelaitteella ja odotteli juuri silloin, syksyllä 1994, ensimmäistä PC:tään. Sain tietoa LanLinkistä ja Digilinkistä, jotka olivat kiinteitä datayhteyksiä Helsinkiin, ja sain hintatietoja Internetistä ja kiinteistä yhteyksistä. Laadin niiden perusteella laskelman Stig Östdahlille.
Kustannukset olivat useita tuhansia markkoja kuukaudessa, ja Stig alkoi miettiä, voisiko Uudenkaarlepyyn kaupunki ehkä tehdä yhteistyötä muiden kuntien kanssa. Hän järjesti Pietarsaaren kaupungintalolle kokouksen, johon osallistui kaupungin, Luodon ja Pedersören edustajia. Esittelin ratkaisun, jossa kaikki kunnat voisivat jakaa Internet-yhteyden. Kokouksessa kuitenkin ajateltiin, että asia oli liian kallis plus että he eivät tienneet, mihin Internetiä tarvittaisiin. Asia valui hiekkaan. Stig oli pettynyt tulokseen.
Tapasin Tom Gäddan useita kertoja ja sain
kuulla, että puhelinyhtiö oli alkanut kiinnostua Internetistä. Yhtiöön aiottiin palkata IT-päällikkö nimeltään Timo Prittinen. Kävimme monet mielenkiintoiset keskustelut, Tom, Timo ja minä.
Lopulta pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, että minä alkaisin yhdessä puhelinyhtiön kanssa tarjota Internet-palveluja niistä kiinnostuneille asiakkaille. Minä vastaisin Internet-puolesta ja palvelimesta s-postia ja verkkosivuja varten. Puhelinyhtiö vastaisi datayhteyksistä ja tekniikasta, muun muassa datayhteyksiin tarvittavista modeemeista ja puhelinnumeroista ja reitittimistä. Ostin ensimmäisen ns. Internet-palvelimen (joka oli tavallinen PC-pohjainen kotitietokone) Sofaxilta Pietarsaaressa joulukuussa 1994 ja asensin siihen Slackware LINUX -ohjelman joulunpyhinä 1994. Koska puhelinyhtiöllä ei ollut kiinteää yhteyttä IP-liikenteeseen eikä minulla ollut puhelinliittymää tai modeemia, kopioin Slackwaren levykkeelle Åbo Akademin Laskentakeskuksessa. Tein varmuuden vuoksi kaksi kopiota, jos levykkeessä olisi jotain vikaa.”
Marian galleria: Christer Ström
”Hallitsee liittymien kytkennän kuin vettä vain. Onnistuminen vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Niitä Christerillä on.”
Marian galleria: Håkan Löfqvist
”Hocki on monessa mukana ja kannustaa aina työtovereita hyviin suorituksiin. Näkee mahdollisuudet eikä ikinä luovuta.”