Vuonna 1995 Internet nousi liiketoiminnaksi JNT:ssä. Tosin aluksi hyvin pieneksi sellaiseksi.
Vuonna 1995 Suomesta tuli Euroopan unionin jäsenmaa yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa.
JNT:n osalta vuoden alussa saatiin tietää, että edellisvuoden tulos oli huomattavasti odotettua parempi. Liikevaihto kasvoi, kustannusten nousu pysyi annetuissa puitteissa, korkokulut laskivat merkittävästi ja poistoja voitiin tehdä 2,7 miljoonaa markkaa edellisvuotta enemmän. Ulkomaiset lainat saatiin maksettua Eläke-Varman myöntämällä, alempikorkoisella (7 %) lainalla.
Puhelinlaitosten liittoon (PLL) kuuluvat yhtiöt kehittivät yhteistyötään. Ne päättivät vuoden aikana muun muassa koota valtakunnalliset telepalvelunsa Finnet-Yhtiöt -tavaramerkin alle. Perustettiin kaksi uutta Finnet-yhtiötä: Finnet Ventures Oy yhteiseksi kehitys- ja sijoitusyhtiöksi – JNT:n omistusosuus oli 60 000 markkaa - ja Finnet-Media Oy, jossa JNT:n omistusosuus oli 25 000 markkaa.
JNT sai marraskuussa valmiiksi AXE:n päivityksen, mikä mahdollisti uudentyyppiset, muun muassa ISDN-pohjaiset (Integrated Services Digital Network) palvelut. ISDN on kuparilankoja käyttävän digitaalisen puhelinliikenteen standardi ja erityisen kiinnostava etenkin yrityksille.
Call center -ajatuksen kehittäminen oli hallituksen tärkeimpiä asioita vuoden aikana. Maaliskuussa siihen perustettiin JNT:n kokonaan omistama yhtiö, nimeltään Novacall. Johan Lindholm ja Trygve Still tutkivat välityspalveluja kohtaan tunnettua kiinnostusta eri tahoilla ja saivat vahvistuksen: kiinnostus oli suurta.
Maaliskuussa hallitus tapasi Leena Pakarisen, joka oli toiminut Helsingin Puhelinyhdistyksen (HPY) projektinjohtajana asuntomessuilla ja ”tähän saakka ollut se todellinen voima, joka on kehitellyt ideoita ja luonut yhteyksiä Novacallin tulevaisuutta varten”. Nyt tutkittiin myös, olisiko eri tahoilta mahdollista saada starttiavustuksia. Yhtiöön oltiin valmiita ottamaan useampia omistajia.
Huhtikuussa Novacallin osakepääoma nostettiin 200 000 markkaan. Oikeaksi etenemistieksi näytti nousevan NovaNet-niminen kehityshanke, jossa joukko sidosryhmiä halusi Tekesin ja työvoimaministeriön tuella kehittää ”keskitettyä vastauspalvelua" hyödyntäen
”nykyaikaista multimedia- ja teletekniikkaa”. Pilottihanke oli myös valmiina: Turun kaupungin sosiaalivirasto halusi tehostaa viestintää asiakkaiden suuntaan.
Kesäkuussa irtisanottiin Telepoikien kanssa solmittu yhteistyösopimus tulevasta vuodenvaihteesta lähtien. ”Kuurojen Liitto on Valkean Talon kautta antanut ymmärtää JNT:n hoitaneen tekstipuhelinvälityksen huomattavasti paremmin”, pöytäkirjan mukaan. Kannattaisiko JNT:n pyrkiä saamaan toiminta kokonaan haltuunsa? Asiassa tehtiin tunnusteluja Telepoikien suuntaan, ja ne antoivat aihetta uskoa, että ”irtisanomisessa voi syntyä tiettyjä vaikeuksia”.
Elokuussa JNT:n hallitus sai eteensä Telepoikien tiukan vastineen irtisanomiseen. Siinä katsottiin irtisanominen laittomaksi ja esitettiin korvausvaatimuksia. Asiassa täytyi yrittää neuvotella, ja apuna käytettiin PLL:n lakimiestä.
Kokous Telepoikien kanssa oli juuri niin hankala kuin oli arveltukin. JNT:n puolelta asiaa hoiti Trygve Still sekä liiton lakimies Anne Vainio. Yhteistyökumppani HPY halusi viivyttää ratkaisua, jotta sen yhteistyö Telepoikien kanssa ei vaikeutuisi. Lokakuun lopussa päästiin kuitenkin ratkaisuun. Telepoikien kanssa solmittu sopimus irtisanottiin 31. maaliskuuta 1996 alkaen, ja JNT alkaisi hoitaa yö- ja viikonloppuliikennettä 1. heinäkuuta 1996 alkaen.
Elokuussa tulosseuranta sai hallituksen mietteliääksi Novacall-hankkeen suhteen. Tulot olivat 133 000 markkaa, menot 246 000 markkaa, joista 147 000 mk oli käytetty erityyppisiin mainoksiin, ja hallitus mietti, oliko niitä edes tilattu. NovaNet-hanketta päätettiin välittömästi analysoida tarkemmin, samoin Tekesin tosiasiallista kiinnostusta asiaan.
Pietarsaaressa järjestettiin kokous Tekesin edustajan Simo Luiron ja NovaNetin aiotun projektikoordinaattorin Antti Siltasen kanssa ja kokouksessa saatiin rauhoittavaa viestiä. Tekes luultavasti myöntäisi avustuksen asian kolmannessa käsittelyssä lokakuussa. Niin myös tapahtui eli NovaNet sai Tekesiltä 3,3 miljoonan markan avustuksen ajalle huhtikuu 1995 - maaliskuu 1997.
Novacallin rooli hankkeessa olisi sellaisen vastauspalvelun (call center) kehittäminen, joka voisi tyydyttää toimeksiantajien palvelutasosta ja teknisistä ratkaisuista esittämiä vaatimuksia. Novacall sai kantaakseen hankkeen päävastuun ja saisi Tekesiltä tukea, joka kattaisi 40 prosenttia Novacallin budjetoiduista kustannuksista.
Marraskuussa NovaNetin yhteistyökumppaneiden kesken hyväksyttiin sopimus, johon siis osallistuivat Ame Product, ICL Personal Systems, Novacall, PLL, Remote Systems Technologies ja Tietotehdas.
”Kun tuotanto on päässyt käyntiin, toiminnan on tietenkin tuotettava voittoa”, sanotaan Trygve Stillin hallitukselle kirjoittamassa muistiossa. Hän korosti hankkeen riskejä ja piti välttämättömänä yrittää saada muut Finnet-yhtiöt ohjaamaan asiakkaitaan Novacallille.
Novacall tarvitsi nyt projektinjohtajan ”jolla on kokemusta ja osaamista useilta sektoreilta”. Aivan joulun 1995 alla JNT:n hallitus katsoi, ettei kukaan kuudesta hakijasta ollut sopiva. Tehtävään päätettiin kysyä Peter Lönnbäckiä.
Vuodenvaihteessa JNT:n tekstipuhelinpalvelun työntekijämäärä oli noussut kahdeksaan.
GSM-matkapuhelut jatkoivat kansainvälistä voittokulkuaan. Yksi virstanpylväs ohitettiin tammikuussa 1995, kun North-West GSM-operaattori aloitti virallisesti operaattoritoiminnan Pietarissa. Suomen presidentti Martti Ahtisaari oli paikalla ja soitti avajaispuhelun. Telecom Finland, Telia ja Telenor vastasivat tietotaidosta ja omistivat operaattorista yhteensä 49 %.
GSM-liikenne alkoi samaan aikaan Baltian maissa, joissa pohjoismainen panos oli myös merkittävä. Viron kansallisen lankapuhelinyhtiön Eesti Telefonin toimitusjohtajana toimi muutaman vuoden ajan Guy Sundqvist, joka on syntynyt ja varttunut Pietarsaaressa.
Vuonna 1995 Radiolinjan ja omistajayhtiöiden suhde nousi tärkeäksi. Pitkällisten keskustelujen jälkeen JNT samoin kuin muutkin yhtiöt allekirjoittivat osapuolten kesken sopimuksen, joka korvasi alkuperäisen, marraskuussa 1989 laaditun sopimuksen. Sehän oli solmittu kauan ennen kuin toiminta oli itse asiassa käynnistynyt. Jälleen kerran JNT osallistui myös Radiolinjan osakepääoman korotukseen.
GSM-verkkoa vahvistettiin JNT:n alueella niin pitkälle kuin siihen katsottiin olevan varaa: neljä uutta tukiasemaa – Storsvediin, Lillbyhyn, Ähtävän kirkonkylään ja Wisaforestin 100 metrin korkuiseen savupiippuun – ja Kolpin ja Kovjoen tukiasemia täydennettiin.
Vuonna 1995 myös globaali ’sota standardeista’ lähti tosissaan tulta alleen. Tekniikkastandardeja voi pitää vähän outona asiana, mutta nopeasti kasvavien matkapuheluvolyymien myötä standardien määrittely nimenomaan kaikkein eniten ohjasi tekniikan kehitystä ja sitä kautta liiketoimintaa.
USA:ssa Ericsson oli TDMA-pohjaisella radioratkaisullaan (sama kuin GSM:ssä) sensaatiomaisesti lyönyt kilpailijansa, kun maa v. 1988 teki päätöksen tulevasta digitaalisen puhelinliikenteen tekniikkastandardista. Päätöstä oli tietyillä tahoilla vaikea sulattaa, ja myöhemmin vaihtoehdoksi hyväksyttiin myös Qualcomm-yhtiön kehittämä CDMA-pohjainen digitaalistandardi. Vuonna 1995 näihin kahteen tekniikkaan perustuva liikenne alkoi suurimittaisesti1900 MHz-kaistalla. USA:han tuli toisin sanoen kaksi digitaalista matkapuhelinverkkoa, jotka eivät sallineet keskinäistä kommunikointia.
GSM:ää oli kehitetty eurooppalaisena hankkeena, mutta nyt alueeksi tuli koko maailma. Toimijoiden kannalta siitä muodostui taistelu, jossa käytettiin kaikki konstit – piti ehtiä vakiinnuttaa asemansa ensimmäisenä ja sitä kautta sitouttaa asiakkaat omaan tekniikkaan.
Samalla asiaa ilmaantui mutkistamaan jälleen uusi tekijä. Tekniikan kehityksen seuraava sukupolvi (3G eli kolmas sukupolvi; ensimmäinen oli ollut analoginen, toinen digitaalinen) liittyisi laajakaistaan. Mitä se tarkoitti esim. USA:ssa? Ericssonin silloinen tekniikkajohtaja Jan Uddenfeldt:
”USA:n ulkopuolella CDMA ei lyhyellä aikavälillä
uhannut GSM:ää, mutta se mitä GSM-maailma joutui kohtaamaan, oli Qualcommin julkituoma aikomus kehittää 3G-järjestelmä, CDMA2000, joka tarjoaisi tiedonsiirtoon GSM:ää paremmat mahdollisuudet. Se oli todellinen uhka, jonka jouduimme ottamaan huomioon.”
Ericsson omaksui strategiakseen 3G-ratkaisun kehittämisen GSM:n ydinverkon pohjalta. Silloin GSM-investointia voisi kuvata askeleena kohti laajakaistaista 3G-ratkaisua.
GSM-polulla edettiin askel askeleelta - yksi niistä oli GPRS (General Packet Radio Services, tunnetaan myös nimellä 2,5G), mobiilidataverkkopalvelujen alusta, jossa tietoa voi siirtää 30–100 kbps:n nopeudella. Tekniikka saatiin vietyä loppuun v. 1997. Koska tieto lähetetään ’pakettina’ kun sitä tarvitaan, puhelin voi olla jatkuvasti kytkettynä Internetiin.
GSM:n ja CDMA:n kesken oli siis käynnissä ’sota’, mutta kolmaskin toimijaryhmä puuttui peliin: japanilaiset, itse kehittämänsä PDC-standardin avulla (Pacific Digital Cellular). Sekään ei mahtanut kilpailussa mitään GSM:lle, minkä vuoksi japanilaiset hakivat revanssia ajamalla läpi heille sopivaa 3G-ratkaisua.
Siinä Ericssonin suhteet aiemmin mainittuun Japanin valtion omistamaan matkapuhelinoperaattori Docomoon saisivat maailmanlaajuista merkitystä. Ericsson ohjasi näiden kahden yhtiön kehitysyhteistyötä kohti haluamaansa 3G-tekniikkaa: WCDMA:ta. Vuonna 1995 Ericsson saattoi esitellä tällaisen testijärjestelmän, jonka kaistanleveys oli 5 MHz, ja sai ensimmäisen WCDMA-tilauksen Docomolta. Ericssonin näkökulmasta kaikki näytti vielä oikein hyvältä.
Timo Prittinen valittiin JNT:n IT-päälliköksi helmikuussa 1995. Pian sen jälkeen hänen osastolleen tuli myös teknikko Tomas Tallkvist. He pitivät tiiviisti yhteyttä Glenn Hägeriin, joka oli vuoden alussa rekisteröinyt Multi Net Works -nimen toiminnalleen ja aloitti virallisesti työn yksittäisenä elinkeinonharjoittajana 1. kesäkuuta.
”Tammikuun alussa vein Internet-palvelimen, jolla oli hieno nimi – Ludvig – kansallisrunoilija Runebergin ja pietarsaarelaisen lempikahvilani mukaan, puhelinyhtiöön odottamaan
datayhteyttä muualle päin. Palvelin yhdistettäisiin Internettiin Datatien LanLinkin avulla ja ulkomaanliikenne Eunet Finlandiin”, Glenn Häger kertoo.
Hän hankki aluenimen multi.fi maaliskuussa Eunetin kautta. Palvelimen osoitteeksi tuli ludvig.multi.fi. LanLink kytkettiin suunnilleen samaan aikaan. Liikennöintiin tarvittiin IP-osoitteet, jotka saatiin LanLinkin ja Helsingin Puhelinyhdistyksen kautta. IP-osoitesarja 194.136.93.0-255 rekisteröitiin 7. maaliskuuta 1995.
”Sen jälkeen ensimmäiset modeemit asennettiin ns. soittosarjaan palvelunumeroon. Jos muistan oikein, meillä oli 3–4 MultiTech-modeemia, jotka oli hankittu HPY:n kautta. Ne yhdistettiin sarjaliitäntäporteilla Cisco-reitittimeen. Ensimmäinen soittosarjanumero oli 1006771. Timo Prittinen ja minä konfiguroimme reitittimen Santa Monica Softwaren edustajan kanssa. Santa Monica Software oli Ciscon tuotteiden jälleenmyyjä”, Glenn Häger sanoo.
Aluksi netissä saattoi vain surffata soittosarjan kautta. Sähköpostin ja muun Häger sai käyntiin toisella soittosarjalla, jossa pystyi
autentisoimaan henkilöllisyytensä. Sen numero oli 1006772. ”Käyttäjänimet ja salasanat Cisco-reitittimeen noudettiin Ludvig-palvelimelta. Jouduin paiskomaan töitä pari pitkää yötä ennen kuin sain kaikki toimimaan.”
Ensimmäiset palvelumuodot saivat nimekseen Multi.fi Open ja Multi.fi Standard. Edellinen oli ns. kioskipalvelu, jossa soitettiin numeroon ja sen jälkeen surffattiin. Jälkimmäisessä oli
kuukausimaksu, joka sisälsi sähköpostin ja kotisivutilaa. Soiton kustannukset lisättiin puhelinlaskuun. Hägerin firma sai provisiona osan tuloista.
Uudenkaarlepyyn kaupunki oli kaikkein ensimmäisiä Internet-asiakkaita. Se kytkettiin verkkoon Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn kiinteän yhteyden avulla. Jakobstads Tidning oli toinen varhainen asiakas päätoimittaja Lars Hedmanin kautta.
”Minä, samoin kuin toimituksen toinen nörtti, tekniikkavastaava Henrik Othman, olimme Internetissä jo varhain erilaisten BBS-palvelujen kautta [bulletin board system, suomeksi yleensä purkki, boksi tai kannu]. Kytkeydyimme verkoon hitaalla modeemilla ja surffasimme tekstipohjaisen Lynx-selaimen avulla”, Lars Hedman kertoo.
”Kehitimme antoisan yhteistyön Glenn Hägerin kanssa. Lehtitalossa käytiin vilkasta keskustelua Internetin mahdollisesta merkityksestä, mutta vähitellen kaikki alkoivat ymmärtää, että siinä oli kyllä kyse tärkeistä asioista. Esikuvanani oli San Jose Mercury News, jota pidetään verkkolehtien edelläkävijänä.”
Jakobstads Tidningin ensiesiintyminen Internetissä keväällä 1995 oli yksinkertainen passiivinen kotisivu, jossa oli perustietoa lehdestä. Uutiset välitettiin muokatusta lehtisivusta otettuna jpg-kuvana. Kun Ruotsin Dagens Nyheter seuraavana vuonna avasi ensimmäiset kotisivunsa, Henrit Othman kirjoitti ja toivotti kollegan tervetulleeksi Internetiin.
Marian galleria: Anne-Mari Öster
”Ann-Mari on tavoitteellinen ja rauhallinen joka tilanteessa suunnitellessaan ja mitoittaessaan verkkoa nykypäivän ja huomisen tarpeisiin.”
Marian galleria: Lillemor Sundelin
”Asiakaspalvelu kaikissa muodoissaan on Lillemorin erikoisosaamista. Yliveto myös verkkorekisterin pitäjänä. Hoitaa että 'kaikki toimii niin kuin pitääkin'.”